is seo gratis

Is SEO gratis? Ontdek of SEO verkeer gratis is of toch verborgen kosten heeft!

Gratis verkeer via SEO klinkt als de droom van elke ondernemer. Maar is het echt zonder kosten? Een kort antwoordt is JA en NEE!

Het allemaal HOE je er naar kijkt. Achter de schermen van SEO, ook wel zoekmachine optimalisatie genoemd, gaan vaak verborgen investeringen schuil die er makkelijk bij in schieten! 

In deze blog geven we antwoordt op de vraag ‘is SEO gratis‘ om de ware kosten te onthullen die schuilgaan achter het vergaren van dat zo felbegeerde organische (GRATIS) verkeer. 

In het kort…

Wat is SEO?

Laten we beginnen bij de basis! Een goede voorbereiding is overigens het halve werk. Dus bij deze een crash course ‘wat is SEO?’.

SEO, of Search Engine Optimization, is een onderdeel / werkzaamheden van online marketing dat zich richt op het verbeteren van de zichtbaarheid van een website in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten van zoekmachines.

Het doel van SEO is om de relevantie en de stroom van websiteverkeer te verhogen door de online zichtbaarheid van een website te verbeteren, doormiddel van optimalisaties toe te passen, dit bestaat uit linkbuilding, on-page seo (content) en technische SEO.

SEO is een doorlopend proces dat eigenlijk nooit ECHT klaar is! Er zijn namelijk constante algoritme updates vanuit zoekmachines. Het is eigenlijk net als ondernemen, één probleem opgelost, legt weer 3 nieuwe problemen aan het licht! 

Maar dat maakt ondernemen toch ook leuk! Constant groeien en nieuwe dingen leren en nieuwe problemen oplossen. Anders wordt het ook zo saai!

wat-is-seo-uitgebeeld

SEO is gratis verkeer! Toch?

Mensen denken vaak dat SEO (Search Engine Optimization) gratis is omdat er, in tegenstelling tot betaalde advertentiecampagnes zoals Pay-Per-Click (PPC), geen directe kosten zijn voor het verkrijgen van verkeer naar je website.

SEO richt zich op het verbeteren van de zichtbaarheid in de organische zoekresultaten van zoekmachines. Aangezien deze resultaten worden bepaald door de relevantie en kwaliteit van de content en niet door betaalde plaatsingen, kan het lijken alsof er geen financiële investering nodig is om een hoge positie te bereiken.

Veel basisprincipes van SEO kunnen door website-eigenaren / ondernemers zelf worden toegepast zonder directe kosten. Denk aan het optimaliseren van titels en meta-beschrijvingen, het verbeteren van de website snelheid, en het produceren van kwalitatieve content. Deze doe-het-zelfbenadering versterkt de perceptie dat SEO gratis is.

Waarom SEO niet compleet gratis is!

Zoekend naar informatie over succesvolle online webshop beginnen, stuit je al snel op de gouden belofte: gratis SEO verkeer. Klinkt als de muziek in de oren van elke ondernemer, nietwaar? Maar in realiteit is ligt het net even anders, hier is waarom…

Tijd is ook kosten

SEO kost TIJD! Dat is een gegeven. Het kost tijd om de kennis te leren en daarna kost het ook tijd om SEO toe te passen.

Het optimaliseren van je website, het doen van zoekwoordonderzoek, en het creëren van SEO content zijn allemaal tijdrovende taken.

Er zijn hier drie oplossingen…

 1. Je gaat zelf SEO leren met YouTube en blogs! (Kost tijd)
 2. Je doet een SEO bootcamp! (Kost geld, en tijd)
 3. Je huurt een SEO bureau of specialist in! (Kost geld)

Alle drie de oplossingen zijn zeker mogelijk!

YouTube en blogs zijn tijdintensief en je zult zelf discipline nodig hebben, maar bespaard zeker in de centen, zeker een goede optie voor de leergierige en gedisciplineerde ondernemer!

Een SEO bootcamp is een FASTLANE om SEO in relatief korte tijd te leren, het is gestructureerd en je hebt een doel om naartoe te werken, ideaal voor ondernemers die graag snel de kennis willen op doen en bereid zijn om een investering hierin te doen.

De makkelijkste van allemaal is natuurlijk een SEO bureau / specialist inhuren! Hierbij hebben zij de kennis en heb je ook geen kopzorgen van het toepassen van optimalisaties.

tijd-of-geld-inversteren-in-seo

Content creatie!

SEO is gebouwd op content. Misschien heb je het al wel ergens gelezen of gehoord. ‘CONTENT IS KING’! 

Waarom? Content is jouw brand / bedrijf zijn stem naar je publiek… en zoekmachines.

Zoekmachines houden van verse, relevante content. Het regelmatig publiceren van goede content verbetert je zichtbaarheid in zoekmachines, trekt organisch verkeer, en verhoogt de autoriteit op het web.

Maar er is een verschil tussen content en SEO content. SEO content is content waar zoekwoorden, interne links en andere SEO optimalisaties aan toegepast zijn.

Of je nu besluit om deze vaardigheden zelf te leren of een expert in te huren, beide opties brengen kosten met zich mee. In TIJD of GELD.

seo-content-schrijven

SEO Techniek moet sterk staan

Jij als actie nemende ondernemer bent gelijk in de SEO wereld gedoken en weer nu de basis en het schrijven van SEO content gaat je ondertussen gemakkelijk af.

Maar hoe staat je website techniek ervoor? Is je website mobielvriendelijk? Laden je pagina’s binnen 3 seconden? 

Deze vragenstukken hebben allemaal te maken met de technische SEO. Zoekmachines hebben een voorkeur voor websites die hun techniek en design goed in orde hebben. 

Ben je een technisch wonder en heb je a veel technische kennis dan is dit een eitje voor je! Maar ben je dat niet, dan kan het een lastige opgave zijn. Maar zeker niet onmogelijk! 

Het aantal YouTube video, blogs en (GRATIS) cursussen zijn zo ongeveer oneindig dus zolang je bereid bent om de studiebanken weer in te gaan kun je dit ook zeker zelf oplossen.

technische-seo-uitbeelden

Linkbuilding, de krachtigste en lastigste!

Linkbuilding is een krachtig SEO aspect waarmee je snel resultaat kan zien. Maar is ook enorm lastig om GRATIS voor elkaar te krijgen. Hier is waarom…

De waarde van links in de online wereld is ondertussen wel bekend! Gratis linkbuilding bestaat eigenlijk niet. Sorry, maar er zal altijd een tegen prestatie moeten worden geleverd! 

Over het algemeen vragen autoritaire website gewoon keiharde CENTEN, geld, dikke DOLLARS baby!

Het is een lucratieve business maar een ‘pain in the *ss’ voor ondernemers die net starten of nog weinig autoriteit (naamsbekendheid) hebben op het web. 

Een oplossing hiervoor is outreach doen naar websites binnen en relevant aan jouw niche en dan het schrijven van gastblogs waarin je dan een link naar één van jouw pagina’s in mag verwerken. 

Outreach lijsten maken, mailen, en het schrijven van de gastblogs neem ook weer veel tijd in beslag! 

Wat-maakt-een-goede-backlink

Maar waarom dan überhaupt SEO doen?

SEO kost dus veel TIJD of GELD. Waarom zou je dan überhaupt SEO traject beginnen! Hier een paar redenen…

 • Online zichtbaar: Voornaamste reden om aan SEO aandacht te besteden is dat je zichtbaar word voor zoekmachines, zonder optimalisaties word je onder gesneeuwd door de miljarden andere websites!
 • Langdurig en voorspelbaarder: Een goede SEO strategie kan jarenlang een vaste stroom verkeer naar je website trekken! 
 • Relevant verkeer:  Met juiste gebruik van zoekwoorden kun je super relevant verkeer trekken, dat verkeer converteert ook veel beter!
 • Merk bekendheid: Een sterke aanwezigheid in zoekresultaten bouwt merkbekendheid op. Mensen beginnen jouw merk of bedrijf te associëren met bepaalde zoekopdrachten of producten/ diensten.
roi van seo

Vergelijking met Pay-Per-Click (SEA)

Pay-Per-Click (PPC) advertenties leveren snelle en directe resultaten, het is als lampen vloei stof op een smeulend vuurtje. Je krijgt een flinke vuurtje, maar zodra de lampen vloeistof verbrand, gaat het weer terug naar een smeulend hoopje kooltjes!

Hetzelfde is met Pay-Per-Click. Zodra je stopt met betalen, stopt het verkeer. Niet echte een duurzame manier van ondernemen, toch?

Nu is het zeker niet dat een SEA strategie slecht is en het je nergens brengt!

Een goede SEO strategie in COMBINATIE met een efficiënte SEA strategie, is het net als een vuurtje waar je constant lampen vloeistof op gooit!

Conclusie, is SEO verkeer gratis?

We hebben verschillende aspecten en benodigde inspanningen voor een effectieve SEO strategie, en komen we tot de kernvraag: is SEO-verkeer echt gratis?

Een kort antwoord is dus NEE! Er staat altijd een iets tegenover, in de vorm van TIJD of GELD is. Soms zelfs allebei…

Hoewel er geen directe kosten verbonden zijn aan het verkrijgen van verkeer via zoekmachines (in tegenstelling tot betaalde advertenties), vereist SEO een aanzienlijke investering in tijd, expertise en middelen.

SEO vereist een voortdurende inzet voor content creatie, technische optimalisatie, en het opbouwen van een sterk backlink profiel. Deze taken zijn vaak best tijd intentie en kunnen ook verborgen kosten met zich mee brengen! Denk aan kopen van backlinks of betaalde SEO tools.

Zie SEO als een langetermijninvestering in de online aanwezigheid van je bedrijf. De vruchten van SEO worden vaak pas na enkele maanden geplukt, maar kunnen een doorlopende bron van verkeer en groei vormen.

Ondanks de eerste en lopende investeringen, is het verkeer dat via SEO wordt verkregen uiterst waardevol. Het trekt bezoekers aan die actief op zoek zijn naar de producten of diensten die je aanbiedt, wat tot hogere conversiepercentages en een sterkste online marketing kanalen met naar mening van vele online marketeers de hoogste ROI op de lange termijn.

Dus voor ondernemers die willen groeien in het online landschap, is investeren in SEO onmiskenbaar de moeite waard. Of dat nou met geld of tijd is maakt niet uit, maar dat SEO een deel van je online strategie moet zijn is hopelijk wel duidelijk ;)!

Pak samen SEO kansen met Digital Bean!

Klaar om je online zichtbaarheid te maximaliseren!

SEO is geen kostenpost, maar een investering in de toekomst van je onderneming

Met de juiste strategie en uitvoering kan SEO-verkeer een onmisbare bron van organische groei en succes worden.

Bij Digital Bean begrijpen we de uitdagingen, maar vooral de kansen van SEO voor ondernemers. SEO-strategieën in samenwerking met JOUW die zijn afgestemd op JOUW specifieke bedrijfsdoelen. Dit hoef jij niet meer te doen…

 • Zoekwoordonderzoek om de meest relevante en winstgevende zoekwoorden voor jouw bedrijf te identificeren.
 • Content creatie die niet alleen zoekmachines aanspreekt, maar ook waardevol en boeiend is voor je doelgroep.
 • Technische SEO-optimalisatie om ervoor te zorgen dat je website soepel draait en gemakkelijk door zoekmachines geïndexeerd kan worden.
 • Linkbuilding om de autoriteit van je website te verhogen en beter te ranken in zoekresultaten.

Laten we een kopje koffie (of thee) doen! Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek als je klaar bent om jouw online groei waar te maken!

Hulp bij jouw SEO strategie?

Laten we samenwerken en de online groei die je altijd voor ogen had een realiteit maken!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *