Wat zijn zoekwoorden en hoe vind je de juiste?

wat zijn zoekwoorden

Blog delen

Zoekwoorden, ook wel keywords genoemd, zijn de woorden die jij hebt gebruikt om deze informatie op te zoeken. Het zijn de woorden die je in toets in zoekmachines om informatie te vinden, of gebruikt voor je Google ads campagne om op bepaalde zoekwoorden te adverteren!

Zoekwoorden vormen de brug tussen wat mensen zoeken en de content die je aanbiedt. 

In deze blog zul te weten komen: Wat zoekwoorden zijn, waarom zoektermen belangrijk zijn en hoe je ze kunt vinden. Oh en aan het eind hebben we een bonus tip die 90% vergeet toe te passen!

 

Belangrijkste punten…

  1. Zoekwoorden vormen de brug tussen gebruikers en content. Het begrijpen en strategisch gebruiken van zowel short tail als long tail zoekwoorden heeft een flinke bijdragen aan je online zichtbaarheid en succes.

  2. Short tail zoekwoorden (1 – 3 woorden) hebben veel volume, maar ook veel concurrentie. Long tail zoekwoorden (3+ woorden) hebben vaak weinig zoekvolume, maar ook weinig concurrentie
  3. Een goed zoekwoordonderzoek is het start punt van een goede online marketing strategie. Gebruik van tools zoals Google Keyword Planner, Ubersuggest, en AnswerThePublic, evenals technieken zoals ‘allintitle:’ zoekopdrachten en het verkennen van forums zoals Quora en Reddit, kan helpen bij het identificeren van waardevolle zoekwoorden.

  4. Nummer vier is de bonus tip, maar die wordt niet zo makkelijk weggeven, haha!

Wat Zijn Zoekwoorden?

Zoekwoorden zijn de termen en uitdrukkingen die mensen gebruiken om zoekopdrachten uit te voeren in zoekmachines, zoals Google, om informatie, producten of diensten te vinden.

Deze zogeheten ‘zoektermen’ spelen een grote rol in zowel SEO, SEA en eigenlijk je algehele online zichtbaarheid!

Stel, iemand zoekt naar “fietsroutes in Nederland”. De woorden “fietsroutes” en “Nederland” zijn hier de zoekwoorden. Websites die deze zoektermen strategisch gebruiken in hun content, vergroten hun kans om hoog te ranken in de zoekresultaten voor deze zoekopdracht.

 

google search met zoekwoord elon musk in zoekbalk

Shortail en longtail zoekwoorden, wat is dat!

Nu denk je misschien waar heb je het over! Maar er zit veel verschil tussen short tail zoekwoorden en long tail zoekwoorden en het kan je SEO/ SEA strategie een GROOT succes maken met een een fantastische ROI, of een dure strategie met weinig resultaat! 

  • Short Tail Zoekwoorden: Dit zijn korte, vaak één tot drie woorden tellende termen met een hoog zoekvolume. Ze zijn breed en competitief. Voorbeelden zijn “fietsen” of “vakantie Nederland”. Hoewel ze veel verkeer kunnen genereren, zijn ze vaak minder gericht en competitiever.

  • Long Tail Zoekwoorden: Deze bestaan uit langere zinnen en zijn specifieker van aard. Voorbeelden zijn “beste fietsroutes voor gezinnen in Nederland” of “betaalbare fietsvakanties in Limburg”. Ze trekken minder zoekverkeer, maar dit verkeer is vaak meer gericht en heeft een hogere kans op conversie. En over het algemeen hebben deze termen een lagere concurrentie! We hebben een uitgebreide blog hierover, bekijk hem hier. <==

grafiek-zoekvolume-concurectie-in-verband-lengte-zoekopdracht

Succes behalen met online marketing draait naar onze mening om het begrijpen van je doelgroep! Wat zoeken ze, welke problemen proberen ze op te lossen, en hoe formuleren ze hun zoekopdrachten? Door die vragen te stellen kun je geweldige content maken die aansluit op de behoefte van internet gebruikers, en dat is precies wat zoekmachines willen!

Zoekwoorden vinden met een zoekwoordenonderzoek (Gratis)

Het vinden van zoekwoorden is niet heel erg lastig. Maar dan komt de vraag ‘Wat zijn goede zoekwoorden?’. Hier zijn  een paar tips voor het vinden van geschikte zoektermen… 

Tip 1: Ken je doelgroep en hun problemen

Het begint allemaal met een diepgaand begrip van uw doelgroep. Wie zijn zij? Wat zijn hun behoeften, interesses, en problemen?

Schrijf deze op papier of in een word document. Dit kan je helpen met de eerste richting te bepalen voor je zoekwoordonderzoek en content strategie. 

ChatGPT is hier super handig voor! Geef hem een duidelijke context van je doelgroe en begin dan met vragen naar de problemen en interesses. Met een beetje doorvragen kun je heel wat problemen en interesses op papier krijgen!

screenshot-chatgpt-doelgroep-pijnpunten-vragen

Tip 2: Gebruik de zoekbalk of de ‘Meer om te vragen’ en Gerelateerde zoekopdrachten’ secties

Nu je de richting hebt kun de simpelste technieken van allemaal gebruiken de ‘zoekbalk’. Begin met het typen van een term en ga dan langzaam het hele alfabet langs, elke letter geeft een paar automatische suggesties.

screenshot-zoekbalk-google

Dat eenmaal gedaan kun je ook eens kijken naat de ‘meer om te vragen’ en ‘gerelateerde zoekopdrachten’ secties. Een goudmijn voor longtail zoekwoorden! Zo kun je ook kijken ‘hoe‘ mensen zoeken en hierop in spelen.

screenshot-meer-om-te-vragen-en-gerelateerde-zoekopdracht-sectie

Tip 3: Doe een gratis concurrentie analyse met ‘allintitle:

De zoektermen vinden in één ding maar dan moet je nog onderscheidt gaan maken op welke je wel kan scoren en welke niet. Hier komt een concurrentie analyse om de hoek kijken. Gelukkig heeft Google handige functie in de zoekmachine ingebouwd!

Door ‘allintitle:’  en daarachter je zoekterm (bijv. ‘Hondenbuggy’) te doen krijg je boven de zoekresultaten te zien hoeveel pagina’s deze zoekterm bevatten. Zoals je ziet bij hondenbuggy zijn dat er maar 5000! Mooie lage competitie dus, als je na gaat ‘hond’ meer dan 2 MILJOEN resultaten heeft!

screenshot-allintitle-zoekresultaten

Tip 4: Gebruik Google trends

Google Trends is een SEO tool om de populariteit van bepaalde zoektermen over tijd te analyseren. Het je om helpt seizoensgebonden trends, regionale voorkeuren en opkomende onderwerpen te identificeren, wat erg waardevol is bij het kiezen van jouw zoektermen. En het beste van allemaal, het is GRATIS!

screenshot-google-trends-resultaten

Tip 5: Gebruik forums zoals Quora en Reddit

Forums en Q&A-sites zoals Quora en Reddit zijn goudmijnen voor zoektermen. Het geeft een super realistisch beeld van hoe en welke woorden mensen gebruiken om tot hun informatie te komen! Let op de exacte bewoordingen en zinnen die mensen gebruiken om hun vragen en antwoorden te formuleren.

screenshot-quora-forum-inspriatie-long-tail-keywords

Heb je hier geen zin in en wil je je meer focussen op je onderneming? Begrijpelijk! Gelukkig zijn wij razend ethusiast over online marketing en helpen we je hier maar al te graag bij! Dus ben jij die ondernemer die zijn focus houdt op waar hij goed in en weet te prioriteren, laten we dan is vrijblijvend de mogelijkheden bekijken!

Hulp bij een strategisch zoekwoordonderzoek?

Kijk waar de online kansen liggen voor jouw bedrijf! Neem dan vrijblijvend contact op.

SEO zoekwoorden onderzoek tools

De mensen die toch zelf het een shot willen geven, vragen zich nu waarschijnlijk af is er ook een gratis zoekwoorden tool? Het antwoord is… JA! Hier zijn beste SEO tools voor zoekwoord onderzoek, gratis en betaald.

1. Google Keyword Planner (Gratis)

Perfect voor zowel beginners als pro’s, deze zoekwoord planner tool van Google wordt normaal gesproken vooral gebruikt voor advertentie campagnes (SEA), maar helpt je ook inzicht te krijgen in zoekvolumes en gerelateerde zoektermen. Ideaal om je strategie een kickstart te geven!

Bekijk hier de Google keyword planner!

screenshot-google-zoekwoord-planner

2. Ubersuggest (Gratis)

Ontwikkeld door Neil Patel een bekende SEO guru, heeft Ubersuggest handige inzichten zoals zoekvolume, een competitie metric, en seizoensgebonden trends en veel meer. OOk geeft de betaalde versie aan hoe hoog de koop intentie is! Handig voor de E-commerce webshops eigenaren onder ons!

screenshot-ubersuggest-zoekwoordonderzoek-tool

3. AnswerThePublic (Gratis)

Deze unieke en visueel aantrekkelijke tool die je helpt te ontdekken wat mensen vragen over bepaalde onderwerpen. Het is geweldig voor het genereren van content ideeën en het begrijpen van de zoekintentie van je publiek, wij gebruiken deze tool ook regelmatig. Straks trouwens meer over zoekintentie!

Bekijk hier AnswerThePublic!

screenshot-awnserthepublic-resultaten

Betaalde Tools voor Geavanceerd Zoekwoordonderzoek

Hier nog een paar betaalde tools die je kunnen helpen bij het vinden van de beste termen. 

SEMrush:

Een alles-in-één SEO tool geeft je diepgaande inzichten in zoekwoorden, concurrentieanalyse, zoekintentie en veel meer, oprecht VEEL meer. SEMrush is ideaal voor diegenen die hun SEO-strategie serieus nemen.

Ahrefs:

Bekend om zijn krachtige backlink-analyse, biedt Ahrefs ook gedetailleerd zoekwoordonderzoek, wat het een favoriet maakt onder SEO-professionals waaronder ons bij Digitalbean! Wij gebruiken deze tool om online kansen voor jouw te vinden!

KWFinder

Specifiek ontworpen voor het vinden van long-tail zoekwoorden met een lage competitie, is KWFinder perfect voor het ontdekken van unieke kansen in jouw niche. Daarnaast is KWFinder ook super beginner vriendelijk! Matthijs (oprichter) is dan ook begonnen met deze tool.

Kies de tool die het beste werkt voor jouw!

De gratis tools zijn geweldig om mee te starten en te experimenteren, daarnaast zijn de betaalde tools meer diepgaand onderzoek en strategieontwikkeling.

Probeer verschillende opties uit, de betaalde versies hebben vaak een proefperiode, en kijk wat het beste werkt voor jou!

Bonus tip… vergeet niet de zoekintentie!

Zoekintentie is de ‘intentie’ die mensen hebben achter hun zoekopdracht en Google kan dit ondertussen vrij goed inschatten! Oftewel dit is belangrijk en veel mensen vergeten dit toe te passen! 

Officieel heb je 4 soorten zoekintenties, dit zijn ze… 

  • Informatieve Intentie, Hier zoekt de gebruiker naar informatie, ‘hoe maak ik een appeltaart’ is een goed voorbeeld.
  • Navigerende Intentie, hier zijn mensen opzoek naar een specifieke pagina, meetsal login pagina’s.
  • Commercieële Intentie, hier zijn mensen nog aan het vergelijken, “beste smartphone 2024” bijvoorbeeld.
  • Trasactionele Intentie, dit zijn de moneymakers, denk aan ‘nike hardloopschoenen kopen’.

Maar naar mijn (Joram Boon) mening is er nog een vijfde, lokale intentie, ‘kapper Hilversum’ bijvoorbeeld. Al kun je ook opperen dat dit een mix van commerciële en navigerende zoekintentie is. Ga vooral de discussie aan in de reacties ben benieuwd wat jullie denken!

We got side tracked… door de zoekintentie te onderzoeken, begrijpen en toe te passen, wordt je content ongekend relevant. En dit waarderen je bezoekers, maar bovenal Google enorm!

Bekijk hier onze blog over ‘zoekintentie’! <==

Vind de juiste zoekwoorden en pak je online kansen!

Zoekwoorden zijn je brug tot online zichtbaarheid, zonder zoektermen te gebruiken zul je nooit je maximale potentie online benutten en je competitie verslaan. 

We hebben een paar tips en SEO tools besproken die je kunt gebruiken om zelf zoekwoord onderzoek te doen en jouw content of advertentie strategie op te zetten!

Wil je je online aanwezigheid  mavimaal benutten? Maar geen zin om al die tijd in iets te stoppen waar je passie niet ligt? Bij Digitalbean staan we voor je klaar met passie en expertise in SEO en SEA. Laat ons je helpen je online marketing potentieel te maximaliseren.

Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over hoe we jouw bedrijf online kunnen laten groeien. Spreek je straks!

Klaar om je online kansen te pakken?

ga met ons in een vrijblijvend gesprek om te kijken wat jouw kansen zijn!

Hulp bij een strategisch zoekwoordonderzoek?

Kijk waar de online kansen liggen voor jouw bedrijf! Neem dan vrijblijvend contact op.

Ontdek meer om te leren

Wil je dit toepassen?

Klik hieronder en Neem contact op!

matthijs-boon-digital-bean