featured-snippet-uitgelegd-blog-digital-bean

Wat is een featured snippet? Ontdek hoe jij positie #0 pakt!

Stel je voor dat je direct de aandacht van zoekmachines én je doelgroep kunt grijpen, nog voordat ze door de zoekresultaten scrollen.

Klinkt onmogelijk? Zeker niet!

Mogen we je voorstellen aan de ‘featured snippet’ ook wel bekend als ‘positie #0’ in de SEO wereld.

Deze speciale zoekresultaten bieden directe antwoorden en staan bovenaan de zoekresultaten in een blok vaak in de vorm van een korte samenvatting, genummerde lijst of overzichtelijke tabel. 

In deze blog ga je leren:

 • Wat een featured snippet is.
 • Waarom het belangrijk voor jouw organische vindbaarheid (SEO) is
 • De soorten snippets die je hebt.
 • Hoe jij die positie nul kan pakken!

Klaar om positie nul in de zoekresultaten te pakken? Lees dan nu verder!

Wat is een featured snippet?

Een featured snippet, vaak aangeduid als “positie 0” binnen de zoekresultaten van Google, is een speciaal vakje dat bovenaan de zoekresultatenpagina verschijnt.

Het doel van een featured snippet is om direct antwoord te geven op een zoekvraag van de gebruiker, zonder dat deze door hoeft te klikken naar een externe website.

Dit maakt featured snippets tot een van de meest begeerde posities binnen de zoekmachineoptimalisatie (SEO) wereld.

voorbeeld-featured-snippet-in-zoekresultaten

Waarom achter die snippets aan gaan?

Het streven naar featured snippets in Google’s zoekresultaten biedt een fantastische kansen om de zichtbaarheid te vergroten, maar ook om jouw expertise en autoriteit te laten zien in jouw sector/ niche. De voordelen van featured snippets:

1. Gelijk zichtbaar: Featured snippets verschijnen boven de standaard zoekresultaten in wat vaak wordt aangeduid als de ‘positie nul’. Dit zorgt ervoor dat jouw content het eerste is die gebruikers zien, zonder dat ze hoeven te scrollen. 

2. Betere Click-Through Rate (CTR): Door zo duidelijk aanwezig te zijn aan de top van de zoekresultatenpagina (SERP), is de kans groter dat gebruikers op jouw website klikken. Dit is vooral het geval wanneer de snippet een direct en beknopt antwoord biedt op hun zoekvraag, waardoor de nieuwsgierigheid oproept en het vertrouwen van de gebruiker wordt gewonnen.

3. Gebruikers zien je als een autoriteit: Het verkrijgen van een featured snippet wordt vaak gezien als een teken van autoriteit en betrouwbaarheid in de ogen van zowel gebruikers als Google. Het suggereert dat jouw content niet alleen relevant, maar ook van uitmuntende kwaliteit is! Dit helpt om het vertrouwen van je doelgroep op te bouwen en je merk te positioneren als een leider in je niche.

4. Wordt gebruikt voor voice search: Met de opkomst van digitale assistenten en smart speakers is voice search steeds belangrijker geworden. Featured snippets worden vaak gebruikt om antwoorden te geven op voice search zoekopdrachten, wat betekent dat jouw content de unieke kans heeft om het enige antwoord te zijn dat een gebruiker hoort tijdens een voice search.

illustratie-voice-search

5. Concurrentievoordeel: Door een featured snippet voor belangrijke zoektermen te bezitten, kun je de zichtbaarheid van concurrenten verminderen. Gebruikers zijn minder geneigd verder te zoeken of door te klikken naar andere resultaten als ze direct aan het begin van de SERP een antwoord vinden.

6. Meer organisch verkeer: Hoewel sommige mensen zeggen dat featured snippets kunnen leiden tot een lagere click-through rate omdat gebruikers het antwoord al krijgen zonder te hoeven klikken, zeggen andere weer dat een goed geoptimaliseerde snippet juist meer verkeer kan genereren. Dit is vooral het geval als de snippet weer meer vragen oproept en meer gedetailleerde informatie belooft op de website.

7. Pakt super relevant verkeer met long tail keywords: Featured snippets zijn bijzonder effectief voor lange zoekopdrachten of vragen (long-tail keywords), die vaak specifiekere antwoorden vereisen. Deze kunnen makkelijker te ranken zijn dan meer algemene zoektermen en bieden een geweldige kans super relevant verkeer naar je site te trekken.

illustratie-relevant-seo-verkeer-door-long-tail-zoekwoorden

Om featured snippets te pakken is een specifieke aanpak nodig, waar je vooral denk aan wat de behoeftes en vragen van gebruikers zijn. Zometeen meer over het optimaliseren voor featured snippets, maar eerst welke soorten er allemaal zijn…

Soorten Featured Snippets

Featured snippets verschijnen in verschillende vormen, allemaal met het doel om zo snel mogelijk antwoord te geven op verschillende zoektermen. Hier zijn de verschillende soorten snippets!

Paragraaf Snippets

Paragraaf snippets zijn de meest voorkomende soort featured snippet. Ze verschijnen als een kort tekstblok dat direct antwoord geeft op een zoekvraag. Dit type snippet is ideaal voor het beantwoorden van ‘wat is’ en ‘hoe doe je’ vragen. Paragraaf snippets bieden een beknopt antwoord, direct afkomstig uit de content van een webpagina.

voorbeeld-paragraaf-featured-snippets

Lijst Snippets

Lijst snippets presenteren informatie in de vorm van een lijst, die genummerd of ongenummerd kan zijn. Deze zijn bijzonder nuttig voor stap-voor-stap instructies, zoals recepten of doe-het-zelf projecten, en voor lijsten zoals ’top 10′ ranglijsten. Lijst snippets maken informatie gemakkelijk verteerbaar voor gebruikers door een duidelijke structuur.

voorbeeld-lijst-featured-snippet

Tabel Snippets

Tabel snippets tonen gegevens in een georganiseerd tabelformaat. Ze zijn ideaal voor het presenteren van statistieken, prijsvergelijkingen, en schema’s. Dit type snippet helpt gebruikers complexe informatie snel te begrijpen door het te organiseren in kolommen en rijen, wat direct inzicht biedt zonder dat de gebruiker door te veel tekst hoeft te waden.

voorbeeld-tabel-featured-snippet

Video Snippets

Video snippets tonen een video die direct antwoord geeft op de zoekvraag van de gebruiker. Vaak afkomstig van YouTube, bieden deze snippets een visuele en interactieve manier om informatie te verstrekken. Ze zijn vooral effectief voor ‘hoe’ vragen waarbij een visuele demonstratie duidelijker kan zijn dan geschreven instructies.

voorbeeld-video-featured-snippet

Hoe krijg je die featured snippet!

Om de felbegeerde featured snippet voor jouw website te veroveren, is een doelgerichte aanpak enorm belangrijk. Hier volgen directe en duidelijke instructies om je kansen te vergroten om bovenaan de Google zoekresultate op positie #0 te verschijnen:

1. Identificeer kansrijke zoekopdrachten

Begin met een zoekwoordonderzoek om te zien voor welke zoekopdrachten Google, featured snippets toont. Focus op vragen (wie, wat, waar, wanneer, waarom, hoe) en zoekopdrachten die een definitie of uitleg vereisen. 

Gebruik je eigen hersenen. 😉 Of betaalde SEO-tools zoals Ahrefs, SEMrush, en Anwserthepublic

Google’s “People also ask” sectie en ChatGPT geven ook veel inzicht.

screenshot-meer-om-te-vragen-sectie-google-search

2. Kijk naar huidige snippets

Bekijk de huidige featured snippets voor jouw gekozen zoekopdrachten.

Let op de formaten (paragraaf, lijst, tabel) en de aard van de content die wordt beloond. 

Dit geeft inzicht in de zoekintentie van wat Google en gebruikers zoeken en waardevol vinden.

illustratie-zoekintentie

3. Optimaliseer voor de huidige snippet vorm.

Paragraaf Snippets

 • Beschrijving: Korte tekstblokken die een direct antwoord geven op vragen zoals “wat is” of “waarom is”.
 • Optimalisatie: Schrijf een beknopte, directe paragraaf (40-60 woorden) aan het begin van je artikel of pagina die het antwoord op de zoekvraag bevat. Gebruik de vraag als een subkop (H2 of H3) boven het antwoord.

Lijst Snippets

 • Beschrijving: Zowel genummerde als ongenummerde lijsten die stappen, ranglijsten, of series items weergeven.
 • Optimalisatie:
  • Voor procedurele of stap-voor-stap vragen: Gebruik een genummerde lijst om de stappen te beschrijven. Zorg dat elke stap duidelijk is gemarkeerd en gemakkelijk te volgen.
  • Voor lijsten van items: Gebruik een ongenummerde lijst. Begin de lijst direct na een inleidende paragraaf die de lijst samenvat.

Tabel Snippets

 • Beschrijving: Tabellen die gegevens of vergelijkingen tonen, zoals prijzen, tarieven, specificaties.
 • Optimalisatie: Creëer tabellen in je content die duidelijk en gestructureerd zijn. Zorg dat de titel van de tabel de zoekvraag weerspiegelt en dat de gegevens in de tabel relevant en goed georganiseerd zijn.

Video Snippets

 • Beschrijving: Een video die direct antwoord geeft op de zoekvraag. Meestal afkomstig van YouTube.
 • Optimalisatie:
  • Creëer videocontent die direct antwoord geeft op specifieke vragen. Zorg ervoor dat de titel en beschrijving van de video de zoektermen bevatten.
  • Markeer specifieke delen van de video met timestamps om Google te helpen het relevante segment te identificeren. Gebruik wanneer dit kan relevante zoekwoorden.

Algemene Optimalisatietips voor Alle Types Featured Snippets

 • Gebruik zoekwoorden juist: Inclusief in titels, subkoppen, en in de eerste alinea van je content op een natuurlijke manier. 
 • Biedt meer informatie: Niet alleen voor de directe vraag, maar bied ook aanvullende waarde en informatie.
 • Kijk naar de huidige snippet en kijk hoe je dit beter of completer kunt maken.
 • Blijf je content updaten: De informatie moet actueel en relevant blijven om je positie als featured snippet te behouden.
 • Gebruik afbeeldingen en video’s wanneer relevant voor meer toelichting.

Conclusie snippet!

Featured snippets, ook wel ‘positie #0′, bieden een unieke kans om direct in de spotlight te staan in Google’s zoekresultaten. Door effectief te kijken en content te maken op de behoeften en vragen van je doelgroep, kun je jouw zichtbaarheid, autoriteit en het vertrouwen van potentiële klanten flink vergroten. Hier nog eens de belangrijkste punten:
 • Directe zichtbaarheid: Jouw antwoord staat bovenaan, klaar om gelezen te worden.
 • Betere CTR: Een boeiende snippet nodigt uit tot meer klikken.
 • Gezien als autoriteit: Een featured snippet positie symboliseert kwaliteit en betrouwbaarheid.
 • Voice search: Optimaliseer voor de toekomst van zoeken met spraakgestuurde antwoorden.
 • Concurrentievoordeel: Domineer belangrijke zoektermen en verklein de zichtbaarheid van je concurrenten.
 • Meer relevant verkeer: Trek super relevant verkeer aan, vooral via long-tail zoekopdrachten.

Door de soorten snippets te kennen en te optimaliseren voor jouw specifieke zoekwoord featured snippet vorm(paragraaf, lijst, tabel, video), verhoog je jouw kansen om die felbegeerde #0 positie te veroveren.

Nu je begrijpt waarom het verkrijgen van featured snippets een slimme zet is voor je SEO-strategie, is het tijd om actie te ondernemen!

Wil je meer leren over hoe Digital Bean je kan helpen met het optimaliseren van je content voor featured snippets en andere SEO-insights?

Boek nu een gratis consult om te ontdekken hoe we samen kunnen werken aan het verbeteren van je online marketing en het behalen van tastbare resultaten.

>> Klik hier om een call te boeken <<

We spreken je snel!

Tot de volgende…

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *