zoekintentie uitgelegd

Zoekintentie: Wat is het en Hoe kom je erachter?

Zoekintentie, ook wel ‘Search intent’ genoemd, is het doel dat iemand heeft wanneer ze een zoekopdracht invoeren in een zoekmachine.

Of ze nu op zoek zijn naar informatie, een specifieke website, een product om te kopen, of een lokale dienst, elke zoekopdracht draagt een intentie met zich mee. En het is aan jou of een SEO specialist de taak om de content maken die deze intentie matched!

In deze blog gaan we die per in op de verschillende soorten zoekintenties: informatief, navigerend, commercieel, lokaal en transactioneel. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en vereist een unieke aanpak in contentcreatie.

En hoe achterhaal je de zoekintentie van jouw doelgroep en hoe optimaliseer je jouw website hiervoor? Dat gaan we ontdekken. Blijf lezen, want dit is de kennis die jouw webshop of website naar bovenkant van de zoekresultaten kan stuwen!

In het kort...

 • Zoekintentie is het achterliggende doel dat de gebruiker heeft met het zoekwoord.
 • Zoek intentie is een belangrijke factor voor zoekmachines om hun resultaten op te maken, begrijp zoekintentie, en je scoort beter!
 • Je hebt informatieve, Navigerende, Commerciële, Lokale en Transactionele zoekintentie en iedere vorm heeft zijn eigenschappen en verschillende soorten content.
 • Je kunt de zoekintentie gemakkelijk vinden door de zoekresultaten, meer om te vragen sectie en de gerelateerde zoekopdrachten van je gewenste zoekwoord te bekijken.
 • Je kunt zoekwoorden met dubbele search intent, oplossen door op één zoekintentie te focussen en je content hier op aan te passen!

Waarom is zoekintentie belangrijk? En welk effect heeft het op SEO?

Het begrijpen van zoekintentie is cruciaal voor SEO en je klanttevredenheid. Hier is waarom! Door actief bezig te zijn met zoekintentie en dit toe te passen in content, geef je bezoeker precies waar hij/zij naar zoekt.

Als bezoekers lang op uw pagina blijven zonder terug te keren naar de zoekresultaten, zien zoekmachines dit als een teken van hoge relevantie en waarde. Dit positieve signaal kan leiden tot een betere ranking in zoekresultaten.

Het doel van zoekmachines is immers om gebruikers zo goed mogelijk te helpen! Als jouw content constant bezoekers hun zoekintentie bevredigd kan het bijna niet anders dat je content hoger in de rankings (SERP’s) zal komen

Kijk bijvoorbeeld naar het streven van Google: ‘We streven ernaar de levens van zo veel mogelijk mensen aanzienlijk te verbeteren’. Maakt jouw website de levens van mensen steeds een stukje makkelijker, dan zal google je dus hiervoor belonen!

google hun streven

Paar redenen waarom je zoekintentie moet gebruiken:

 1. Verhoogde Gebruikerstevredenheid: Door in te spelen op de zoekintentie, verbeter je de gebruikerservaring. Bezoekers vinden snel wat ze nodig hebben, wat zorgt voor tevredenheid en vertrouwen in jouw merk.
 2. Minder Bouncepercentages: Als je content aansluit op wat de zoeker wil, blijven ze langer op je pagina. Dit vermindert het bouncepercentage, een belangrijke factor voor zoekmachines om je website te ranken.3
 3. Hogere Conversies: Voor commerciële zoekopdrachten kan content die gericht is op de zoekintentie leiden tot meer verkopen of leads, omdat het de gebruiker precies biedt wat hij zoekt.
 4. Gerichte Keywords: Het begrijpen van zoekintentie helpt bij het kiezen van de juiste keywords, waardoor je meer gekwalificeerd verkeer naar je site trekt, wat de kans op conversie ook weer vergroot!
 5. Beter bestand tegen Algoritme-updates: Zoekmachine algoritmes worden steeds geavanceerder in het interpreteren van zoekintentie. Sites die deze intentie goed bedienen, zijn beter bestand tegen veranderingen in deze algoritmes.

Kortom, het optimaliseren van uw website en content voor zoekintentie is niet alleen belangrijk voor een betere positie in zoekmachines, maar het verbetert ook de algehele ervaring van je (mogelijke) klanten en draagt bij aan het succes van je online business.

Dus door te focussen op zoekintentie, vergroot je de kans dat jouw website wordt gevonden door de juiste mensen, op het juiste moment, met de juiste boodschap.

Soorten zoekintentie

Elke zoekintentie vertegenwoordigt een unieke behoefte of vraag van de gebruiker, en het herkennen ervan kan jouw SEO-strategie vormgeven en super effectief maken.

We gaan hieronder dieper in op de verschillende types van zoekintentie en welke soort content hierbij hoort!

Informatieve zoekintentie

Informatieve zoekintentie is waar gebruikers op zoek zijn naar specifieke informatie of antwoorden op vragen. 

Dit kan variëren van algemene kennisvragen tot gedetailleerde instructies of uitleg.

De content die hierbij past zijn (nieuws) artikelen, blogs, how-to gidsen, FAQ-pagina’s, en alles wat informatieve informatie geeft.

Bijvoorbeeld: zoekwoorden als “wat is SEO” of “wat is linkbuilding” passen bij deze categorie.

Informatieve zoekintentie vormt het grootste deel van het totale zoekvolume online, belangrijk dus!

informatieve zoekintentie

Navigerende zoekintentie

Navigerende zoekintentie duidt op situaties waar gebruikers een specifieke website of pagina proberen te vinden.

Ze hebben vaak al een merk, website of specifieke pagina in gedachten.

Content dat hierbij past zijn merk-specifieke landingspagina’s en directory-achtige pagina’s zoals login pagina’s.

Voorbeelden van zoekwoorden zijnDigital Bean contactpagina” of “Facebook login”.

screenshot digital bean contact zoek opdracht met navigerende zoekintentie

Commerciële zoekintentie

Bij commerciële zoekintentie zijn gebruikers geïnteresseerd in een product of dienst, maar ze zijn de aankoop nog aan het onderzoeken en vergelijken.

Hierbij passende content zijn vergelijkingsgidsen, recensies en productbeschrijvingen.

Zoekwoorden in deze categorie kunnen zijn “beste SEO tools 2024” of “Digital Bean reviews”.

screenshot zoekopdracht met commerciële zoekintentie

Lokale zoekintentie

Lokale zoekintentie verwijst naar zoekopdrachten die gericht zijn op het vinden van lokale diensten, winkels of locaties.

Dit omvat content zoals lokale bedrijfsvermeldingen, kaarten, en lokale dienstpagina’s.

Denk aan zoekwoorden zoals “SEO specialisten in Bussum” of “kapper Hilversum” passen hier goed bij.

Lokale zoekintentie heeft vaak en mix van commerciële en transactionele zoekintentie.

screenshot zoekopdracht met lokale zoekintentie

Transactionele zoekintentie

Bij transactionele zoekintentie zijn gebruikers van plan om een aankoop te doen of een andere vorm van transactie te voltooien.

De content die hierbij hoort omvat e-commerce categorie/productpagina’s, dienstpagina’s/ landing pagina’s en aanmeldingsformulieren.

Zoekwoorden alsSEA uitbesteden” of “nike schoenen kopen” zijn typische voorbeelden.

Hier is waar het geld ECHT verdient wordt, dit zijn je money maker pages!

Maar je kun misschien wel raden, deze zijn vaak ook zeer competitief.

Maar met een goede SEO strategie is dit zeker mogelijk!

screenshot zoekopdracht met transactionele zoekintentie

Hoe vind je de zoekintentie?

Om de zoekintentie achter specifieke zoekwoorden te achterhalen, is het belangrijk om een strategische benadering te hanteren.

Dit proces omvat het analyseren van verschillende aspecten van zoekopdrachten en zoekresultaten.

Hier zijn enkele effectieve methoden:

Bekijk de Zoekresultaten (SERP)

Begin met het observeren van de eerste pagina van Google’s zoekresultaten voor het desbetreffende zoekwoord.

Let op het type inhoud dat verschijnt: zijn het voornamelijk informatieve artikelen, productpagina’s, of lokale vermeldingen?

Deze inhoud weerspiegelt de primaire intentie die Google identificeert voor dat zoekwoord.

Maar soms heb je ook dat er twee types search intent heb zoals hieronder in de afbeelding!

Het zoekwoord ’taart’ heeft zowel informatieve als transactionele zoekintentie, lastig!

Straks meer over hoe je met twee zoek intenties omgaat…

screenshot zoekresultaten om achter zoekintentie te komen

Bekijk 'Meer om te vragen' sectie

Google’s “Meer om te vragen” sectie (bekijk afbeelding) is een goudmijn voor het begrijpen van gerelateerde vragen en zorgen van gebruikers.

Deze vragen geven inzicht in hoe de gebruiker zoekt en waar de gebruiker nog meer opzoek naar is.

Hieruit kun je inspiratie halen voor je content en gemakkelijk achter de zoekintentie komen!

 

screenshot meer om te vragen sectie van zoekopdracht seo

Bekijk Suggesties / Gerelateerde zoekopdrachten

Aandacht besteden aan de automatische suggesties van Google en de “Gerelateerde zoekopdrachten”-sectie kan helpen om gerelateerde zoektermen en onderwerpen te identificeren.

Dit kan waardevolle aanwijzingen geven over wat gebruikers mogelijk nog meer zoeken of overwegen in relatie tot het primaire zoekwoord.

Als we nike schoenen zoeken en naar beneden scrollen, zie je bij de gerelateerde zoekopdrachten een heleboel termen die je kunt gebruiken!

screenshot gerelateerde zoekopdrachten seo

Analyseer de Content Format en Stijl

Kijk naar het formaat en de stijl van de top-ranking pagina’s.

Zijn het lijstjes, diepgaande gidsen, video’s, productreviews, of FAQ-pagina’s?

Dit kan aangeven welk type content het beste aansluit bij de zoekintentie en helpen besluiten wat voor content jij moet maken.

Gebruik SEO Tools voor Intentie Analyse

Gebruik gespecialiseerde SEO-tools zoals SEMrush om inzicht te krijgen in zoekintentie.

Deze tools kunnen helpen om de context van zoekwoorden te analyseren, suggesties te bieden voor gerelateerde zoekopdrachten, en inzichten te geven in zoekvolume en concurrentie.

Semrush heeft ook een search intent functie ingebouwd waarmee je dus alle stappen hierboven over kunt slaan! Bekijk de foto voor een voorbeeld!

semrusch-zoekintentie-tool
Bron: Semrusch.com

Onderzoek Sociale Media en Forums

Zoek naar discussies over het zoekwoord / onderwerp op sociale media platforms en forums zoals Reddit, Quora of specifieke branche-forums.

Dit kan inzicht geven in hoe mensen praten over en zoeken naar informatie gerelateerd aan het zoekwoord.

Op die manier kun je ook je doelgroep beter begrijpen doordat je weet hoe ze met elkaar praten en hoe ze vragen stellen, hier kan jij als creatieve schrijver natuurlijk makkelijk op in spelen!

Je kunt het een beetje zien als de ‘Trojaans paard techniek’! 

afbeelding van trojaans paard op een toetsenbord

Samengevat

Hier is een beknopt overzicht van de stappen die je kunt volgen om achter de zoekintentie te komen:

 • Analyseer de Zoekresultaten (SERP): Kijk naar de soorten inhoud die hoog scoren voor je zoekwoord.
 • Bekijk ‘Mensen Vragen Ook’: Ontdek gerelateerde vragen die gebruikers stellen.
 • Bekijk Suggesties / Mensen Zochten Ook: Let op aanvullende zoektermen en onderwerpen die verschijnen.
 • Analyseer de Content Format en Stijl: Bestudeer de vorm en stijl van top-ranking content.
 • Gebruik SEO Tools voor Intentie Analyse: Zet geavanceerde SEO-tools in voor dieper inzicht.
 • Bekijk de Advertentie Vormen in de SERP: Identificeer de aard van de advertenties die worden getoond.
 • Onderzoek Sociale Media en Forums: Zoek naar discussies over het zoekwoord buiten zoekmachines. Het ‘Trojaanse paard techniek’ 😉

Deze stappen geven samen een helder beeld van de zoekintentie, wat belangrijk is voor het afstemmen van je contentstrategie en SEO-strategie. Door grondig onderzoek en analyse kun je content maken die nauw aansluit bij de behoeften je doelgroep en die zullen dan je content verslinden als warme broodjes.

Wat als een zoekwoord twee zoekintenties heeft?

Google heeft een uitgebreid document, 168 pagina’s!, (bekijk hier) over hoe ze content beoordelen en hoe ze zoekintentie inschatten. Maar om het simpel te houden heb ik een vergelijkbaar voorbeeld die ook in het document word gegeven…

Stel je voor, iemand typt “Apple” in op Google. De een is geïnteresseerd in hoe het gaat met de aandelen van Apple, een ander wil informatie over de nieuwste iPhone, en weer een ander wil gewoon rondkijken in het assortiment van Apple.

Hoe ga je hier mee om? Heel simpel… FOCUS!

Bepaal welke betekenis van “apple” het meest relevant is voor jouw website en steek op die manier je content in!

Google weet ook dat er verschillende intenties zijn en zal dus ook verschillende resultaten geven die alle intenties van het zoekwoord bevredigen zodat elke gebruiker blij is. 

Je zult misschien niet altijd op plek #1 staan, maar wel in de top 10 kunnen komen omdat je één zoekintenties bevredigd en dus een deel van de gebruikers geeft waar ze naar opzoek zijn.

focus op primaire zoekintentie

Conclusie

In dit artikel hebben we zoekintentie en het cruciale belang ervoor in de wereld van SEO verkend. Zoekintentie is niet alleen een buzzwoord, maar een fundamenteel element voor iedereen die zijn website en online zichtbaarheid wil maximaliseren.

We hebben de verschillende soorten zoekintenties besproken:

 1. Informatieve zoekintentie – waar gebruikers op zoek zijn naar informatie.
 2. Navigerende zoekintentie – waar gebruikers een specifieke website of pagina willen vinden.
 3. Commerciële zoekintentie – waar gebruikers onderzoek doen naar producten of diensten voor een toekomstige aankoop.
 4. Lokale zoekintentie – waar gebruikers lokale informatie of diensten zoeken.
 5. Transactionele zoekintentie – waar gebruikers klaar zijn om een aankoop te doen.

We hebben ook strategieën besproken om zoekintentie te achterhalen, zoals het analyseren van SERP’s, ‘meer om te vragen’-secties en gerelateerde zoekopdrachten.

Belangrijk is om te onthouden dat zoekwoorden meerdere zoekintenties kunnen hebben. Het is essentieel om dan focus te leggen op ÉÉN zoekintentie content aan te passen om aan die specifieke behoeften te voldoen.

Hulp nodig?

Bij Digital Bean, staan we klaar om je te helpen bij het navigeren door de complexe wereld van zoekintentie en SEO. Onze expertise en ervaring zorgen ervoor dat jouw website niet alleen vindbaar is, maar ook relevant blijft voor jouw doelgroep.

Hulp bij jouw SEO strategie?

Een SEO strategie die bij jouw bedrijf en website past.

Heb je nog vragen of wil je eigen kennis en ervaring delen? We horen het graag! Laat het hieronder achter in de reactie’s!

Deel deze blog ook als je er iets aan heb gehad, zo niet, dan niet haha!

Veel succes en misschien praten we binnenkort wel over jouw #1 ranking in Google

Tot de volgende…

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *