zoekwoordonderzoek-uitgelegd-blog-digital-bean

Zoekwoorden onderzoek, zo doe je dat!

Als je niet weet HOE mensen zoeken, kun je dan content schrijven die mensen (en zoekmachines) willen lezen?

Nee, dat word enorm lastig! 

Het schrijven van content is een tijdrovend proces van onderzoek, schrijven tot de puntjes op de ï zetten. Het kost tijd en niks is zo zonde als de content verdwijnt in de zee van Google’s index van wel 400 miljard unieke URL’s. Een oplossing…

ZOEKWOORDEN.

De woorden die zoekmachines vertellen waar je content over gaat en het zoekgedrag van gebruikers verteld. Maar hoe vind je deze en hoe kies je de juiste! Daar is het zoekwoordenonderzoek, een lijst met relevante zoekwoorden voor jouw bedrijf.

Hier is wat je gaat leren:

 • Wat zoekwoordonderzoek is.
 • Waarom je het zou moeten gebruiken.
 • Stap-voor-stap aanpak voor een zoekwoordenonderzoek uitvoeren.
 • Het belang van zoekintentie en hoe dit de content beïnvloedt.
 • Overzicht van de beste tools die je kunt gebruiken, GRATIS tools
 • Veelvoorkomende fouten bij zoekwoordenonderzoek en hoe deze te vermijden.
Klaar voor? Lees verder, om gelijk te beginnen!

Wat is een zoekwoorden onderzoek?

Zoekwoordenonderzoek is het proces van het vinden en analyseren van zoektermen die mensen gebruiken in zoekmachines. Het doel is om te begrijpen welke woorden/  zinnen je doelgroep gebruikt, zodat je je content daarop kunt afstemmen.

Dit onderzoek is onmisbaar voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) omdat het helpt bij het verbeteren van je website’s zichtbaarheid en het aantrekken van relevant verkeer.

illustratie-bij-wat-is-een-zoekwoorden-onderzoek

Waarom überhaupt een zoekwoordonderzoek doen?

Zoekwoordonderzoek is echt het geheime wapen achter een slimme online marketingstrategie. Het is alsof je een directe lijn hebt naar WAT je klanten willen en HOE ze dat zoeken.

Zonder dit inzicht, is het alsof je in het donker tast. Maar met de juiste zoekwoorden kun je niet alleen beter gevonden worden; je trekt ook bezoekers aan die al op zoek zijn naar wat jij biedt. Kort gezegd, het is jouw manier om te zeggen: “Hey, ik heb precies wat je nodig hebt!”

Dus, waarom is het zo belangrijk?

 • Snappen wat je publiek wil: Je leert de taal van je doelgroep spreken en hun behoeftes kennen.
 • Verbeterd je zichtbaarheid: Zoekmachines begrijpen je content beter en kunnen je ranken op de gerelateerde zoektermen.
 • Trekt de juiste bezoekers aan: Mensen die vinden wat ze zoeken, zijn blijere bezoekers.
 • Vind unieke kansen: Vind unieke kansen die anderen missen. Los onopgeloste problemen op voor gebruikers.
 • Maak content die raakt: Schrijf over wat écht resoneert bij je doelgroep en precies is wat ze zoeken!
illustratie-goede-content

Hoe doe je een zoekwoordenonderzoek?

Hoe doe je een zoekwoordenonderzoek? Geen zorgen, we hebben het simpel gemaakt.

Volg hieronder de eenvoudige stappen en praktische tips, en je bent zo op weg!

1. Het bergijpen van de doelroep

Voordat je begint met het onderzoek, is het belangrijk om te begrijpen wat je doelgroep nodig heeft en welke problemen / pijnpunten ze hebben. Stel vragen zoals:

 • Wie zijn ze?
 • Welke problemen/ pijnpunten proberen ze op te lossen? Of ‘Welke droom uitkomst zijn ze naar opzoek?’
 • Naar welke oplossing zoeken ze?
 • Welke onze (jouw) producten/ diensten lossen dit op?
 • Waar zoeken op het internet ze naar deze oplossingen?
Zo krijg je beeld van wat mensen hun problemen / pijnpunten zijn en naar welke droom uitkomst / oplossing ze opzoek zijn. Met deze kennis kun je gerichter zoekwoorden vinden die 
illustratie-doelgroep-begrijpen

2. Maak een lijstje met potentiële zoekwoorden om mee te starten

Laat je creativiteit de vrije loop in een brainstormsessie. Pak een whiteboard of een groot vel papier en noteer alles wat in je opkomt over je bedrijf, producten, of diensten.

Denk aan de problemen die je oplost, de voordelen die je biedt, en zelfs de vragen die klanten vaak stellen. Betrek je team bij deze sessie – soms komen de beste ideeën vanuit onverwachte hoeken.

Dit is het moment om breed te denken; filteren en focussen komt later. Elk woord of zin die te binnen schiet en enigszins relevant lijkt, zet het op papier. Dit vormt een mooi startpunt waarop je jouw zoekwoordenonderzoek kunt gaan bouwen.

illustratie-brainstormen

3. Zoekwoorden vinden en analyseren met tools 

Tijd om onze brainstormideeën om te zetten in een concrete lijst van interessante zoekwoorden met behulp van analyse tools. Door je ideeën door tools zoals Google Keyword Planner, SEMrusch of Ahrefs te halen, ontdek je precies HOE mensen zoeken.

Deze tools tonen zoekvolumes (hoe vaak er per maand gezocht wordt) en geven inzicht in de populariteit en concurrentie van elk zoekwoord.

Nu kun je jouw brainstorm lijst verfijnen tot een georganiseerd overzicht van zoekwoorden die echt belangrijk zijn voor je publiek, gesorteerd op zoekvolume. Dit helpt je te focussen op termen die het meest waarschijnlijk verkeer naar je website zullen trekken.

Zometeen meer over tools die je kunt gebruiken voor jouw zoekwoord onderzoek!

illustratie-zoekwoorden-analyseren-met-tools

4. Vind de zoekintentie achter de zoekwoorden

Zoekintentie verwijst naar wat mensen eigenlijk hopen te vinden wanneer ze een zoekopdracht invoeren. Dit begrijpen is belangrijk, omdat het bepaalt welk type content je moet maken om hen te bereiken. Er zijn in de basis vier soorten zoekintenties:

 1. Informatief: Mensen zoeken naar informatie of antwoorden op vragen. Bijvoorbeeld: ‘Wat is SEO?’
 2. Navigerend: Zoekers willen een specifieke website of pagina vinden. Bijvoorbeeld: ‘Facebook login’.
 3. Transactioneel: Hier wil iemand een aankoop doen of een andere vorm van transactie uitvoeren. Bijvoorbeeld: ‘koop iPhone 12’.
 4. Commercieel onderzoekend: Gebruikers zijn in de oriëntatiefase voor een aankoop en vergelijken opties. Bijvoorbeeld: ‘beste draadloze oordopjes 2023’.

‘Hoe kom je achter zoekintentie?’ hoor ik je al denken. Geen zorgen! Hier een paar manieren om er snel achter te komen:

 1. Kijk naar het woord gebruik: Begin met het bekijken van de zoekopdrachten zelf. Specifieke woorden zoals “kopen”, “hoe te”, of “wat is” kunnen al veel zeggen over de intentie.

 2. Bekijk de SERPs: Zoek je zoekwoord op Google en bekijk de eerste pagina van de zoekresultaten. De aard van de toppagina’s (informatieve artikelen, productpagina’s, tutorials) geeft inzicht in de zoekintentie en welk type content men wil hebben.

 3. Gebruik Keyword Tools: Sommige SEO-tools zoals SEMrush geven inzicht in de zoekintentie door te analyseren hoe vergelijkbare zoekwoorden presteren en worden gecategoriseerd.

Door je zoekwoorden te analyseren met deze intenties in gedachten, kun je SEO content schrijven die precies aansluit bij wat je doelgroep zoekt.

>> Lees de blog over zoekintentie hier! <<

illustratie-zoekintentie

5. Vind Long-tail Zoekwoorden met lage competitie

Long-tail zoekwoorden zijn langere, specifiekere zinnen (3+ woorden) die specifieker zijn dan algemene zoektermen en vaak minder competitie hebben

Doordat ze meestal zo specifiek zijn, helpen ze je de strijd om aandacht zoals bij grote zoektermen te vermijden en direct de juiste mensen te bereiken die al beter weten wat ze willen.

Hoe je ze vindt? Denk als je doelgroep. Wat zouden ze intypen als ze echt specifiek op zoek zijn?

Maar  SEO tools zoals ‘Answer The Public’ laten je zien welke vragen er leven.

En een snelle blik op Google’s ‘Mensen vragen ook’ en ‘Gerelateerde zoekopdrachten’ aan het einde van de zoekpagina (SERP) geeft je een bron aan long-tail inspiratie.

Meer weten? Bekijk onze blog over long tail zoekwoorden hier!

screenshot-meer-om-te-vragen-en-gerelateerde-zoekopdracht-sectie

6. Selecteer en Prioriteer

Niet alle zoekwoorden zijn gelijk. Niet helemaal van deze tijd, maar het is wel zo. 😉

Hier is hoe je selecteert en prioriteert:

 • Ga voor relevante termen: Als het zoekwoord niets met jouw product of dienst te maken heeft, laat het dan links liggen. Alleen verkeer dat interesse heeft in wat jij te bieden hebt, is de moeite waard.

 • Vind de zoekvolume-sweet spot: Hoog zoekvolume klinkt aantrekkelijk, maar vaak betekent dit ook felle concurrentie. Zoek naar zoekwoorden die een goede balans hebben tussen een behoorlijk volume en haalbaarheid qua ranking.

 • Bekijk wie je concurrenten zijn: Neem de tijd om te analyseren wie er al scoort voor jouw gekozen zoekwoorden. Als je denkt dat je beter kunt, is het een goed teken dat je op het juiste pad bent.

 • Kies voor conversiegerichte zoekwoorden: Sommige zoekwoorden trekken kijkers, andere kopers. Richt je op zoekwoorden die waarschijnlijk leiden tot actie of verkoop.

 • Diversifieer je ‘zoekwoorden’ portfolio: Zet niet al je fiches op één kaart. Een mix van brede en specifieke zoekwoorden vergroot je kansen om zowel veel verkeer als zeer gericht verkeer te trekken.

Door deze benadering te volgen, zorg je ervoor dat je zoekwoordenlijst niet alleen verkeer naar je site brengt, maar verkeer dat ook daadwerkelijk omzet gaat opleveren.

7. Categoriseer de zoekwoorden per onderwerp.

Nu je een uitgebreide lijst met zoekwoorden hebt, is het moment aangebroken om ze te sorteren. Dit doe je door elk zoekwoord toe te wijzen aan een specifiek onderwerp of thema. Het doel? Een gestructureerde aanpak creëren voor je content en SEO-strategie. Hier zijn concrete stappen en redenen waarom dit essentieel is:

Stappen om zoekwoorden te categoriseren:

 1. Maak hoofdonderwerp-groepen: Bekijk je lijst en identificeer de hoofdonderwerpen die overeenkomen met je producten, diensten, of veelvoorkomende vragen van klanten. Hier kun je gewoon simpel weg je verstand voor gebruiken.

 2. Wijs zoekwoorden toe: Plaats elk zoekwoord in de meest relevante hoofd onderwerp. Een zoekwoord kan soms in meer dan één groep passen; kies de groep waar het het meest impact heeft.

 3. Gebruik een Spreadsheet: Houd je gecategoriseerde zoekwoorden bij in een spreadsheet voor duidelijkheid en gemakkelijke aanpassingen in de toekomst.

Door je zoekwoorden te categoriseren heb je en duidelijke lijst met hoofdonderwerpen met daaronder de gerelateerde zoekwoorden. Zo kun je makkelijk een content strategie maken en zien waarover kunt schrijven en welke zoekwoorden je gaat gebruiken. Het ziet er ongeveer zo uit…

voorbeeld-zoekwoorden-onderzoek-categoriseren

Nu ben je klaar met je zoekwoord onderzoek, maar zoals belooft bij stap 3 zouden we het nog hebben over een paar tools en trucjes die je kunt gebruiken om zoekwoorden te vinden. Dus bij deze, 7 tools / tricks om zoekwoord onderzoek te doen…

Zoekwoordenonderzoek tools

Ahrefs

Ahrefs is uitermate geschikt voor competitieve analyse en het inschatten van zoekvolumes. Het is een uitgebreide SEO tool die niet alleen helpt bij zoekwoordenonderzoek, maar ook bij het analyseren van de backlinkprofielen van concurrenten en nog veel meer. Persoonlijk gebruiken wij deze tool!

 • Voordelen van Ahrefs:
  1. Diepgaande competitieve analyse: Mogelijkheid om de SEO-strategieën van concurrenten grondig te analyseren, inclusief hun backlinks en de zoekwoorden waarvoor ze ranken.
  2. Veel zoekwoorden data: Biedt uitgebreide informatie over zoekwoordmoeilijkheid, zoekvolume, en geschatte klikken, waardoor gebruikers geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.
  3. Content explorer: Hiermee kun je populaire content binnen jouw niche ontdekken, wat handig is voor content marketing en linkbuilding strategieën.
voorbeeld-ahrefs-kerword-research-tool

SEMrush

SEMrush biedt uitgebreide insights op het gebied van keywords, concurrentieanalyse, en SEO-audits. Het is een tool die zowel beginners als gevorderden helpt met het optimaliseren van hun online zichtbaarheid. Zeker ook een hele goede tool!

Voordelen:

 • Keyword magic tool: Een krachtige functie die duizenden zoekwoordideeën biedt, georganiseerd door thema’s, waardoor het makkelijk is om relevante zoekwoorden te vinden.
 • Trendanalyse: Helpt bij het identificeren van opkomende trends binnen jouw markt, zodat je content kunt creëren die inspeelt op de actualiteit.
 • SEO audit tools: Biedt uitgebreide website audits aan om SEO-kansen en -problemen te identificeren, van technische SEO tot on-page optimalisaties.
voorbeeld-semrusch-keyword-magic-seo-tool
Bron: Semrusch.com

Answer the Public

Answer the Public is perfect voor het vinden van vragen rondom je kern zoekwoorden. Het is vooral nuttig voor het genereren van content ideeën en toevoegingen die aansluiten bij wat mensen daadwerkelijk zoeken.

Voordelen van Answer the Public:

 • Vraaggedreven inzichten: Genereert snel vragen die echte mensen stellen rondom je zoekwoorden, wat helpt bij het creëren van gerichte content.
 • Vergelijkbare zoektermen: Biedt inzicht in hoe je zoekwoorden worden gebruikt in combinatie met voorbeelden en vergelijkingen, wat nieuwe content kansen opent.
 • Visuele weergave: De data wordt gepresenteerd in een visuele ‘vragen wiel’, wat het makkelijk maakt om patronen en thema’s snel te herkennen.
voorbeeld-anwserthepublic-seo-tool

Google Keyword Planner

Hoewel oorspronkelijk ontworpen voor Google Ads campagneplanning, is de Google Keyword Planner ook uitermate geschikt voor SEO-zoekwoordonderzoek. Het biedt waardevolle inzichten in zoekvolumes en concurrentie voor zoekwoorden.

Voordelen van Google Keyword Planner:

 1. Accurate Zoekvolume Data: Direct van Google, wat zorgt voor betrouwbare schattingen van het maandelijkse zoekvolume.
 2.  Concurrentie Inzichten: Geeft een overzicht van de geschatte concurrentie voor elk zoekwoord, nuttig voor zowel SEO als SEA strategieën. Benieuwd wat we voor jouw Google ads kunnen doen, klik hier en ontdek wat we voor jouw kunnen betekenen!
 3. Zoekwoord Ideeën Generatie: Genereert suggesties voor gerelateerde zoekwoorden, wat kan helpen bij het uitbreiden van je zoekwoordstrategie.
 
voorbeeld-google-keyword-planner

Google Zoeken Functies

Google Zoeken, ook wel google Search genoemd, heeft fantastische bronnen die kunnen worden gebruikt voor directe zoekwoorden inspiratie. Kijk naar de auto complete suggesties, “Mensen vragen ook” sectie, en gerelateerde zoekopdrachten op de zoekresultatenpagina (SERP).

De voordelen:

 1. Beter inzicht in zoekintentie: Biedt real-time inzicht in wat gebruikers zoeken en hun intenties.
 2. Kostenloos en eenvoudig: Geen extra tools nodig; direct toegankelijk via Google Zoeken.
 3. Ideeën voor long-tail zoekwoorden: Helpt bij het vinden van long-tail zoekwoorden die je kunt targeten.
screenshot-meer-om-te-vragen-en-gerelateerde-zoekopdracht-sectie

Google Trends

Google Trends is het meest nuttig voor het bepalen van seizoensgebonden trends en de populariteit van zoekwoorden over tijd. Het is perfect voor het plannen van tijdige content en het identificeren van trending topics.

Voordelen van Google trends:

 1. Seizoensgebonden trendanalyse: Identificeer wanneer specifieke zoekwoorden populairder worden.
 2. Vergelijking van zoekwoorden: Vergelijk de populariteit van verschillende zoekwoorden om te bepalen welke het meest waardevol zijn voor jouw strategie. 
 3. Geografische inzicht: Biedt inzicht in waar bepaalde zoekwoorden populairder zijn, wat kan helpen bij het targeten van specifieke markten of regio’s. Ideaal voor lokale SEO als je een fysieke winkel of dienst hebt!
screenshot-google-trends-resultaten

Veelgemaakte Fouten bij Zoekwoordenonderzoek

Zoekwoordenonderzoek is de ruggengraat van SEO. Echter, bepaalde fouten kunnen je strategie ondermijnen. Hier zijn de belangrijkste valkuilen om te vermijden:

Zoekintentie negeren

Zoekmachines zoals Google gebruiken geavanceerde algoritmes om de intentie achter zoekopdrachten te begrijpen en belonen content die hierop aansluit met hogere rankings.

Het negeren van de zoekintentie kan ertoe leiden dat je content lager wordt weergegeven in de zoekresultaten, omdat deze niet overeenkomt met wat gebruikers echt zoeken.

Om te ranken, is het dus super belangrijk om de onderliggende behoefte achter een zoekwoord te analyseren en je content hier nauwkeurig op af te stemmen.

Hier kun je makkelijk achter komen door naar de huidige content in de zoekresultaten te kijken.

gif-dont-be-ignorant

Alleen zoekwoorden pakken met veel volume

Hoog volume zoekwoorden zijn natuurlijk aantrekkelijk vanwege hun potentieel voor veel verkeer te trekken, maar ze komen vaak met hoge competitie en lagere conversiepercentages.

Focus ook op zoekwoorden die een duidelijke koopintentie aangeven, zelfs als deze een lager zoekvolume hebben. 

Soms heb je liever een zoekwoord met 20 zoekopdrachten per maand maar met SUPER hoge en specifieke koopintentie dan een super competitief zoekwoord waarvoor je slecht ranked of niet relevant verkeer van krijgt 

Long-Tail zoekwoorden negeren

Long-tail zoekwoorden zijn specifieker en vaak minder competitief, wat ze perfect maakt voor het aantrekken van super relevant verkeer.

Ze stellen je in staat om je te richten op gebruikers die dichter bij een aankoopbeslissing staan.

Het negeren van long-tail zoekwoorden betekent dat je potentiële kansen voor termen met hoge conversie kans laat liggen, zonde!

Einde onderzoek!

Na het doornemen van de stappen en tools voor een hoe je een zoekwoordenonderzoek doet, zijn we eindelijk aangekomen bij het eind.

Alles nog één keer op een rijtje zetten:

 • Zoekwoordenonderzoek is het fundament van elke succesvolle SEO- en online marketingstrategie.
 • Het begrijpen van zoekintentie en gebruikers behoeften helpt bij het aantrekken van gericht verkeer dat.
 • Gebruik van de juiste tools maakt het proces efficiënter en effectiever. Denk aan de Google Search funties of betaalde tools zoals Ahrefs en Answerthepublic.
 • Vermijd veelvoorkomende fouten zoals het negeren van zoekintentie en long tail zoekwoorden!

Het belang van een goed zoekwoordonderzoek is niet vaak genoeg te benadrukken. Het is de basis en ruggengraat van SEO om kwalitatief verkeer naar je website te trekken! 

Weet je toch niet waar je moet beginnen of heb je de tijd niet? Geen zorgen! De SEO specialisten van Digital Bean staan klaar om, met een  eerlijketransparante, en vooral, resultaatgerichte aanpak, een killer zoekwoordonderzoek aan te leveren!

Boek hier een call en kijk hoe we jouw kunnen helpen met je zoekwoorden onderzoek voor online succes.

We spreken je binnenkort!

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *