seo-vriendelijke-webshop-indeling

Structuur als sleutel tot succes: Hoe indeling je E-commerce Webshop SEO kan Boosten

Heb je een webshop en wil je deze op de meest gebruiksvriendelijke manier indelen zodat je bezoekers niet alleen blij worden, maar ook de zoekmachines helemaal happy worden en je SEO verbeterd? 

Als webshopeigenaar heb je het al druk zat om je webshop draaiende te houden. Daarom wil ik je in deze blog meenemen in hoe jij jouw webshop nou het beste kunt indelen zodat zowel bezoekers als zoekmachines helemaal blij van je worden. 

Ik ben Matthijs en doe al jaren SEO waarbij ik me voornamelijk heb gericht op webshops. Naast dat ik zelf een webshop heb gehad en alle pijnpuntjes van dichtbij heb meegemaakt, help ik nu onze klanten met webshops om die bovenaan de zoekresultaten te krijgen. 

Laten we direct beginnen zodat jij je weer kunt focussen op jouw webshop.

In het kort

 • Een gebruiksvriendelijk en intuïtief SEO geoptimaliseerd design met duidelijke CTA’s
 • Zorg voor een goede menustructuur die hiërarchisch laat zien hoe je website in elkaar zit.
 • Zorg voor een overzichtelijke URL structuur die gemakkelijk te lezen is.
 • Zorg ervoor dat de belangrijkste elementen aanwezig zijn per soort pagina. (informatie pagina’s, blogs, categorie, product). Later meer over welke elementen dat zijn. 
 • Zorg ervoor dat je homepage een super eerste indruk achterlaat en je dat ziet als startpunt van de zoektocht van de bezoeker. Belangrijkste pagina’s moeten daar dus uitgelicht worden. 

Inhoudsopgave

Hulp bij jouw SEO strategie?

Een SEO strategie die bij jouw webshop past en je concurrentie achter zich laat.

Indeling uiterlijk webshop in het algemeen

Als je net als ik jaren in de online marketingwereld zit, leer je één ding snel: de eerste indruk is alles. Dit geldt dubbel en dwars voor je Woocommerce webshop. 

Een gebruiksvriendelijk en SEO-geoptimaliseerd design is niet zomaar een mooie toevoeging; het is de basis van je succes.

Waarom is dit zo cruciaal? Laten we beginnen met het feit dat een goed ontworpen webshop de deur opent voor zowel gebruikers als zoekmachines. 

Een duidelijke, logische structuur helpt bezoekers te vinden wat ze zoeken, waardoor de kans groter wordt dat ze converteren. 

Voor zoekmachines geldt: hoe duidelijker de structuur, hoe beter ze je content kunnen indexeren. Sterker nog, het doel van Google is om de bezoeker de beste resultaten te geven. Dus hoe beter de bezoeker wordt geholpen met zijn zoekvraag hoe beter. Dit leidt tot een hogere ranking in de zoekresultaten. Het is dus belangrijk dat de bezoeker centraal staat op de website. 

De zoekmachines zullen vanzelf volgen als de bezoeker goed wordt geholpen. Zoekmachines als Google kijken namelijk ook naar gebruik signalen van gebruikers op je website.

Voorbeeld

Voorbeeld hiervan is bezoekers die terugkomen naar Google en vervolgens naar een ander resultaat gaan. Dit geeft Google een signaal dat de zoekvraag niet is beantwoord en mensen verder zoeken naar een antwoord. Google denkt dan (als dit voortdurend gebeurt) mensen vinden hier niet hun antwoord, dus dat is geen goed resultaat voor deze zoekterm. Hieronder zie je hoe dat eruit ziet.

Wil je hier meer over weten? Neem dan een kijkje in onze blog over wat SEO is.

Waar voldoet een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke webshop aan?

Maar hoe weet je of je webshop gebruiksvriendelijk is? Hier zijn een paar sleutelpunten:

 • Duidelijke navigatie: Bezoekers moeten binnen enkele seconden kunnen vinden wat ze zoeken. Op alle pagina’s. Zowel productpagina’s, categoriepagina’s, homepage, inforamtie pagina’s en blog pagina’s. Een goede menustructuur, eenvoudige URL structuur en goed opgebouwde pagina’s zijn hierbij van belang.
 • Snelle laadtijden: Niemand houdt van wachten. Optimaliseer je afbeeldingen en gebruik een betrouwbare (en snelle) hosting om je laadtijden te verkorten.
 • Responsief ontwerp: Jouw webshop moet er goed uitzien en functioneel zijn op elk apparaat. Mobiel (je kan eigenlijk niet meer zonder), Tablet en PC.
 • Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat iedereen, inclusief mensen met beperkingen, jouw webshop kan gebruiken. Vertel alle informatie dus ook in een taal die iedereen kan begrijpen. Geen dure vaktaal en dergelijke. Gewoon gebruikelijke taal zodat iedereen kan begrijpen wat er allemaal staat.

Indeling Menustructuur

Laten we het eens hebben over jouw webshop’s navigatiemenu: de grote held van SEO en gebruikerservaring. 

Een te begrijpen menustructuur doet niet alleen wonderen voor je bezoekers, maar het helpt ook zoekmachines om de structuur van je site te begrijpen, wat cruciaal is voor je ranking. Win-win toch?

Waarom is een goed menu belangrijk?

Een goed georganiseerd menu leidt bezoekers moeiteloos naar de informatie of producten die ze zoeken. Dit verlaagt de bounce rate (het percentage bezoekers dat je site verlaat zonder interactie) en verhoogt de kans op conversie. 

Voor zoekmachines symboliseert een duidelijke structuur een hoge kwaliteit website, wat je SEO alleen maar goed kan doen.

Best practices voor menustructuur

 • Houd het simpel: Beperk het aantal menu-items. Te veel opties kunnen overweldigend zijn. Mensen kunnen weer verder klikken als ze op de pagina zijn waar ze landen na het klikken van het menu item.
 • Gebruik duidelijke benaming: Vermijd vakjargon. Kies voor termen die je doelgroep begrijpt. Doe (of laat doen) dus een zoekwoordonderzoek.

Logische structuur: Plaats de belangrijkste categorieën vooraan. Gebruik een hiërarchie die logisch zijn voor je bezoeker én voor SEO.

voorbeeld goede menustructuur

Het Belang van Breadcrumbs

Breadcrumbs zijn die kleine navigatie sporen die bovenaan je pagina’s staan. Ze helpen gebruikers hun weg terug te vinden en verbeteren de interne linking van je website. 

Dit is niet alleen goed voor SEO, maar het verbetert ook de gebruikservaring. Mijn tip? Implementeer breadcrumbs voor een gestroomlijnde navigatie. Voor Woocommerce webshops kun je gebruik maken van deze functie binnen de YAOST SEO plugin. Kijk hier voor een complete uitleg over hoe je deze breadcrumbs in jouw webshop kunt implementeren.

Hieronder zie je een voorbeeld hoe dit eruit zit bij Coolblue zodat je even een beeld krijgt hiervan.

voorbeeld breadcrumbs coolblue

Indeling pagina soorten

Elk type pagina in je webshop speelt een unieke rol in zowel gebruikerservaring als SEO. Laten we de verschillen en de beste praktijken voor elk type pagina verkennen.

Informatiepagina’s

Doel: 

Informeren over je bedrijf en diensten.

Wat te vinden is: 

Basisgegevens over je bedrijf, zoals missie, visie, geschiedenis, team informatie, en diensten die je aanbiedt. Eventueel ook locatiegegevens, contactinformatie, en veelgestelde vragen en voor webshops niet te vergeten, retour pagina, garantiebeleid, privacybeleid en eventuele disclaimers. 

Beste indeling:

 • Zorg voor een duidelijke en beknopte introductie bovenaan de pagina die direct de essentie van je bedrijf weergeeft.
 • Integreer een duidelijke Call-To-Action (CTA), zoals een contactformulier of een knop voor meer informatie, die prominent en toegankelijk is.
 • Verdeel de content in logische secties met subkoppen voor eenvoudige navigatie.

Blogs

Doel: 

Kennis delen en autoriteit in je niche tonen.

Wat te vinden is: 

Waardevolle content die problemen van je doelgroep adresseert, tips en trucs deelt, branchetrends bespreekt, en diepgaande inzichten biedt.

Beste indeling:

 • Begin met een pakkende titel en een inleiding die meteen de aandacht grijpt en het probleem of onderwerp van de blogpost introduceert.
 • Gebruik tussenkopjes om de tekst te structureren en leesbaar te maken.
 • Integreer CTA’s die lezers uitnodigen om meer te leren over gerelateerde producten of diensten, zich in te schrijven voor de nieuwsbrief, of contact op te nemen.
 • Maak gebruik van afbeeldingen en video’s om je uitleg te verduidelijken.
 • Sluit af met een conclusie die de belangrijkste punten samenvat en de lezer aanzet tot actie.
Mooi voorbeeld hiervan is uiteraard deze blog bijvoorbeeld. 

Categoriepagina’s

Doel: 

Producten organiseren en de zoektocht van de bezoeker makkelijker te maken om te vergelijken.

Wat te vinden is: 

Een overzicht van producten gegroepeerd per categorie, met beschrijvende teksten en afbeeldingen. Maar vergeet ook niet de filters, onderliggende categorieën en eventuele sorteer- en vergelijkings opties.

Beste indeling:

 • Zorg voor een duidelijke en beknopte beschrijving van de categorie bovenaan de pagina, inclusief relevante zoekwoorden. Ga onderaan de pagina verder met de uitgebreide uitleg.
 • Presenteer producten in een overzichtelijke en visueel aantrekkelijke lay-out. Dus afbeeldingen die even groot zijn, allemaal 
 • Gebruik filters en sorteerfuncties om gebruikers hun zoekopdracht te laten verfijnen.
 • Zet bij ieder product een duidelijke knop om gebruikers te leiden naar productpagina’s of aanbiedingen.
Hieronder een overzicht van hoe dit er in de praktijk uitziet. 

Productpagina’s

Doel: 

Conversie realiseren.

Wat te vinden is:

Gedetailleerde beschrijvingen, specificaties, prijzen, beoordelingen en afbeeldingen of video’s van het product.

Beste indeling:

 • Plaats de producttitel, prijs, en belangrijkste voordelen of USP’s (Unique Selling Points) prominent aan de bovenkant van de pagina.
 • Zorg voor een duidelijke en opvallende ‘koop’- of ’toevoegen aan winkelwagen’-knop. Zet deze direct in het zicht als mensen op de pagina landen.
 • Toon beoordelingen en recensies dicht bij de CTA om vertrouwen en geloofwaardigheid te bevorderen.
 • Bied gedetailleerde productbeschrijvingen en specificaties in een gestructureerd formaat, met de mogelijkheid voor gebruikers om gemakkelijk meer of minder details te bekijken.
 • Gebruik hoogwaardige afbeeldingen en video’s om het product vanuit verschillende hoeken te tonen.

Door deze richtlijnen te volgen voor elke pagina, kun je niet alleen de gebruikerservaring verbeteren, maar ook de SEO-waarde van je webshop verhogen, wat uiteindelijk leidt tot een hogere conversieratio.

Hieronder nog even een voorbeeld van hoe een goede productpagina eruit ziet.

 
indeling product pagina

Hulp bij jouw SEO strategie?

Een SEO strategie die bij jouw webshop past en jou concurrentie achter zich laat.

Het Belang van kwalitatieve content en zoekwoordonderzoek

Ongeacht het type pagina, kwalitatieve content en grondig zoekwoordonderzoek zijn naast de juiste indeling essentieel. Zoekwoorden helpen je niet alleen om gevonden te worden in zoekmachines, maar ze geven ook inzicht in de behoeften en wensen van je doelgroep.

Bij Digital Bean begrijpen we dat de juiste woorden op de juiste plaatsen je webshop kunnen transformeren van onopgemerkt naar onmisbaar. Heb je hulp nodig bij het opzetten van een SEO-strategie die jouw Woocommerce webshop laat schitteren? Neem contact met ons op, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor meer insider tips en tricks.

Indeling URL Structuur

Ah, de kunst van URL-structurering – een vaak over het hoofd gezien, maar cruciaal element voor elke e-commerce webshop die streeft naar SEO-succes. Waarom? Omdat een schone, logische URL niet alleen makkelijk is voor je bezoekers om te begrijpen en te onthouden, maar ook zoekmachines helpt om de inhoud van je pagina beter te indexeren.

Het belang van een schone URL

Stel je voor: je zoekt naar een specifiek product en stuit op een URL die eruitziet als een willekeurige reeks tekens. Verwarrend, toch? Een duidelijke URL die https://jouwwebshop.nl/heren/jassen/leren-jassen aangeeft, is direct duidelijk en gebruiksvriendelijk. Dit verhoogt niet alleen de klikfrequentie in zoekresultaten, maar verbetert ook de gebruikerservaring. Bezoekers weten namelijk precies waar ze zitten op de site.

Tips voor het gebruik van zoekwoorden in URL’s

 • Wees specifiek en relevant: Integreer zoekwoorden die direct gerelateerd zijn aan de pagina-inhoud.
 • Scheid woorden met koppeltekens:“/leren-jassen/” is veel leesbaarder dan “/lerenjassen/”.
 • Vermijd onnodige woorden: Houd het simpel en direct tot het punt.

Deze structuur helpt bij het organiseren van je site en maakt het duidelijk voor zowel gebruikers als zoekmachines wat ze kunnen verwachten op een pagina.

Structureren van URL’s voor categorieën en productpagina’s

Woocommerce zet automatisch (als je de standaard instellingen gebruikt) een stuk url voor de url’s van de producten en de productcategorieën. 

Voor producten is dat “/product/” en voor productcategorieën “/product-categorie/” als je hem in het Nederlands hebt ingesteld.

Nu is het niet per se erg, maar URL’s kunnen er hierdoor wel vrij snel heel lang van worden. Je kunt dit wel aanpassen en maakt de URL’s een stuk overzichtelijker

Zo kun je bijvoorbeeld van /product/, /p/ maken en van /product-categorie/ zou je /pc/ kunnen maken.

Nu is het wel verstandig om dit alleen te doen als je of net begint of de complete structuur van de webshop sowieso al helemaal omgooit

Als je alles al een tijd hebt staan dan is alles al geïndexeerd en zou ik niet adviseren om de boel weer helemaal om te gooien. Kans is namelijk aanwezig dat je in eerste instantie wat zult zakken als je dit soort wijzigingen maakt. 

Belangrijk

Zeer belangrijk! Mocht je er nou voor kiezen om de boel om te gooien, vergeet dan niet alle oude URL’s naar de nieuwe URL’s te redirecten!

Mocht je nou meer willen weten over het SEO vriendelijk maken van jouw URL structuur, lees dan onze uitgebreide blog hierover. 

Effectieve Homepage Indeling voor Webshops

Een strategisch ingerichte homepage is essentieel voor het succes van je webshop, zowel in termen van gebruikerservaring als SEO-prestaties. Hieronder vind je de belangrijkste dingen om je homepage te optimaliseren:

Tonen van goedlopende producten:

Laat je populairste of bestverkopende producten prominent zien op je homepage. Dit trekt niet alleen direct de aandacht van bezoekers, maar toont ook de waarde en populariteit van je aanbod. Zorg ervoor dat deze sectie visueel aantrekkelijk is en nodig uit tot actie met duidelijke links naar de productpagina’s.

Aanbiedingen en acties uitlichten

Iedereen houdt van een goede deal. Benadruk speciale aanbiedingen, kortingen of seizoensacties op je homepage om interesse te wekken en conversies te stimuleren. Dit kan in de vorm van een slider, banner of een speciale sectie die gemakkelijk te vinden is voor bezoekers.

Belangrijkste categorieën benadrukken

Maak het gemakkelijk voor gebruikers om te navigeren door je belangrijkste categorieën direct op je homepage te tonen. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van de gebruikerservaring door het vereenvoudigen van het zoekproces, maar ondersteunt ook SEO door een heldere site-structuur te bieden.

Korte introductie van je webshop

Sluit af met een kort, maar krachtig stukje over je webshop. Vertel wie je bent, wat je doet, en waarom klanten bij jou moeten shoppen. Dit stukje draagt bij aan het bouwen van een merkidentiteit en kan helpen om vertrouwen te wekken bij je bezoekers.

Door deze elementen slim te integreren, creëer je een homepage die niet alleen bezoekers verwelkomt en hen door je webshop gidst, maar ook bijdraagt aan een sterke SEO-fundament. Onthoud dat je homepage vaak het eerste contactpunt is met potentiële klanten, dus maak van deze kans gebruik om een onuitwisbare indruk achter te laten.

Hulp bij jouw SEO strategie?

Een SEO strategie die bij jouw webshop past. Samen kijken hoe we dit het beste kunnen aanpakken.

Conclusie

We hebben een reis gemaakt door de cruciale aspecten van SEO-optimalisatie voor je Woocommerce webshop.

Van het belang van een intuïtieve menustructuur en de kracht van kwalitatieve content op je pagina’s, tot het belang van een schone URL-structuur en het optimaliseren van je homepage voor de ultieme eerste indruk.

Elk van deze elementen speelt een vitale rol in hoe jouw webshop presteert, zowel in de ogen van je klanten als in de zoekresultaten.

Maar hier stopt het niet. SEO is een dynamisch veld, altijd in beweging, net als de online markt zelf.

Het vereist voortdurende aandacht, aanpassing, en optimalisatie om echt succesvol te zijn. En hier komt Digital Bean in beeld. Met onze expertise en ervaring kunnen we je webshop niet alleen helpen om de SEO-ladder te beklimmen, maar ook om daar te blijven.

Dus, heb je vragen over hoe je jouw e-commerce webshop verder kunt optimaliseren? Of ben je benieuwd naar wat Digital Bean specifiek voor jou kan betekenen?

Laat je vragen achter in de reacties hieronder. Wij zijn hier om je te helpen navigeren door de complexe wereld van SEO, en samen kunnen we zorgen dat jouw webshop de concurrenten achter zich laat.

Neem de stap vandaag nog en ontdek hoe onze SEO-diensten jouw webshop naar het volgende niveau kunnen tillen. Want onthoud, in de wereld van e-commerce is stilstaan achteruitgaan. Laat Digital Bean je partner zijn op de weg naar succes. 

Wat overigens ook een mooie blog is om te lezen is onze blog over hoe je SEO doet voor webshops.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *