seo-voor-webshops

SEO voor webshops, hoe doe je dat?

Ben je net begonnen met je webshop of worstel je al een tijdje bezig zonder de gewenste resultaten te zien? Het kan frustrerend zijn om te zien dat jouw webshop niet de aandacht krijgt die het verdient, ondanks alle inspanningen!

SEO voor webshops is misschien erg complex of zelf overweldigend. En het feit dat bijna alle zoekresultaten over e-commerce SEO vol niet uitgelegde vakjargon maakt het allemaal NIET makkelijker! Maar geen zorgen, in deze blog gaan we alle ‘Webshop SEO’ jargon behandelen in simpele taal. 

Je leert hoe je een solide SEO basis legt met effectief zoekwoordonderzoek en het creëren van topic clusters. We bespreken hoe je een hiërarchische website- en menustructuur opzet die zowel zoekmachines als bezoekers aanspreekt. Maar denk ook aan Laadsnelheid, SEO vriendelijke URL’s en Meta titles (pagina titel) en afbeeldingsoptimalisatie.

Dus pak een bakje koffie of thee en laten we jouw webshop een SEO optimalisatie geven!

In het kort…

 • Zorg ervoor dat je grondig zoekwoordonderzoek doet; dit is de basis van jouw SEO-strategie.
 • Creëer een logische en hiërarchische structuur op je website om zowel gebruikers als zoekmachines te helpen.
 • Optimaliseer de laadsnelheid van je webshop, essentieel voor gebruikerservaring en SEO-rankings.
 • Zorg voor een strak en gebruiksvriendelijk websiteontwerp; dit houdt bezoekers langer op je pagina.
 • Vermijd dunne en dubbele content; unieke en waardevolle content is koning.
 • Besteed aandacht aan on-page SEO: optimaliseer je URL’s, titels, meta-beschrijvingen en afbeeldingen.
 • Vergeet niet regelmatig kwalitatieve blogs te schrijven en backlinks te bouwen voor een sterke online aanwezigheid.

Begin met zoekwoordonderzoek met topic clusters.

De basis van elke SEO strategie is het zoekwoordonderzoek! Je kunt er niet om heen als je wilt weten HOE jouw potentiële klanten zoeken en waar JIJ dus zichbaar moet zijn om die klanten te kunnen helpen. Want laten we nou eerlijk zijn jij hebt het beste product op de markt, en iedereen moet dat hebben!

Een eenvoudige maar effectieve methode om relevante zoekwoorden te vinden is via de auto complete-functie van Google en de gerelateerde zoekresultaten. Deze techniek helpt je om te begrijpen waar je doelgroep naar zoekt en welke zoekwoorden ze gebruiken.

 • Autocomplete van Google: Typ primaire (belangrijkste) zoekwoorden gerelateerd aan je webshop in Google’s zoekbalk, zoals “seo webshop”. Let op de automatisch aangevulde suggesties. Deze zijn vaak zoektermen die veel door gebruikers worden ingevoerd. Als wij ons primaire zoekwoord invullen zie je dat ‘webshop seo verbeteren’ naar voren komt!
screenshot-google-auto-complete-webshop-seo
 • Gerelateerde Zoekresultaten: Na het uitvoeren van een daadwerkelijke zoekopdracht, scroll naar de onderkant van de Google-pagina om de sectie ‘Gerelateerde zoekopdrachten’ te vinden. Deze zoekopdrachten zijn relevant aan je oorspronkelijke (primaire) zoekopdracht en kunnen waardevolle inzichten bieden in specifieke vragen of onderwerpen die relevant zijn voor jouw doelgroep.

screenshot-gerelateerde-zoekopdrachten-google-search

Zelf gebruiken wij uitgebreide SEO tools die ons uitgebreide inzichten geeft in zoekwoorden en gerelateerde zoekwoorden. Wij gebruiken met name Ahrefs, maar SEMrusch en KWfinder zijn ook zeker goede opties! Deze kosten alleen wel geld, maar die verdien je al gauw terug met een effectieve SEO strategie!

Wat zijn topic clusters? 

Topic clusters zijn een verzameling waarbij gerelateerde artikelen rondom een centraal onderwerp gegroepeerd worden, waardoor zoekmachines de content en haar samenhang beter begrijpen en de website’s zichtbaarheid verbeteren.

Elk cluster bestaat uit een hoofdpagina, de ‘pillar page’, die een overzicht geeft van een groot onderwerp, en verwijst meerdere inhoudspagina’s die dieper ingaan op sub onderwerpen, gelinkt aan de hoofdpagina

Gebruik ChatGPT voor het maken van topic clusters

Na het identificeren van je belangrijkste zoekwoorden, kun je ChatGPT gebruiken om topic clusters te maken. Dit was altijd een tijd intensieve SEO taak maar wederom ChatGPT saves the day! Hier is hoe ChatGPT (3.5) kunt gebruiken…

“ChatGPT, ik werk aan SEO voor mijn webshop en heb de volgende zoekwoorden geïdentificeerd: [Lijst met alle zoekwoorden] . Kunt je deze zoekwoorden in topic clusters verdelen?”

Als het goed is krijg je een antwoord dat lijkt op… [Kijk afbeelding]

screenshot-chatgpt-zoekwoord-topic-clusters

Werk een hiërarchische website en menu structuur uit

Een duidelijke hiërarchische structuur is cruciaal voor webshops. Deze logische opbouw, met onderscheid tussen hoofd- en subcategorieën, faciliteert zowel zoekmachines bij het indexeren als gebruikers bij het navigeren. Een goed vidueel voorbeeld vind je hieronder!

technische-seo-goede structuur

Voeg interne links toe!

Nu heb je de structuur wel goed, maar daar is het in alleen mee gedaan! Een goede ‘interne link structuur’ is ook belangrijk! Dit legt de virtueele brug tussen de categorieën en sub categorieën en product pagina’s, zodat zoekmachines en bezoekers makkelijk door de website kunnen navigeren naar relevante content en producten.

Het strategisch plaatsen van interne links vanaf je hoofdpagina’s naar sub pagina’s verdeelt daarnaast ook online autoriteit (link juice) en verbetert SEO. Dit maakt je belangrijkste content zichtbaar.

Maak een overzichtelijk menu structuur

Een gebruiksvriendelijke menustructuur is enorm belangrijk voor het succes van je webshop. Het menu moet de hiërarchie van de website weerspiegelen en duidelijk aangeven waar bezoekers bepaalde informatie of productcategorieën kunnen vinden.

Zorg ervoor dat je menu niet te overladen is; een overvloed aan opties kan bezoekers juist afschrikken. Houd het simpel, gestructureerd en intuïtief.

 • Zorg ervoor dat je hoofdcategorieën prominent in het menu worden weergegeven.
 • Gebruik dropdown-menu’s voor subcategorieën om het overzichtelijk te houden.
 • Zorg ervoor dat je menu zowel op desktop als mobiele apparaten goed werkt.
 • Ga niet dieper dan 3 lagen, zo houdt je het overzichtelijk en toeganglijk!
menu-structuur-bol-voorbeeld-voor-ecommerce-seo

Zorg voor een Snelle Laadtijd!

Een snelle laadtijd is cruciaal om bezoekers vast te houden op je webshop. Waarom? Omdat snelheid een directe impact heeft op de gebruikerservaring en zoekmachine rankings.

Deze statistic van Google toont aan dat de kans op een bounce (het direct verlaten van de site) met 32% toeneemt als de laadtijd van een pagina van 1 naar 3 seconden gaat. Dit geeft het belang van laadsnelheid voor zowel klanttevredenheid als SEO wel goed weer, toch?

laas-snelheid-belangrijk-voor-webshop-seo

5 snelle tips om laadtijd minimaliseren!

 1. Optimaliseer Afbeeldingen: Gebruik tools om afbeeldingen te comprimeren zonder kwaliteitsverlies. Grote afbeeldingen kunnen de laadtijd aanzienlijk vertragen.
 2. Minimaliseer Elementen: Verminder het aantal elementen op je pagina. Dit betekent minder scripts, afbeeldingen en CSS-bestanden, just keep it simple!
 3. Gebruik Browser Caching: Bewaar bepaalde elementen van je website in de browser van de gebruiker, zodat ze niet bij elk bezoek opnieuw geladen hoeven te worden.
 4. Verwijder Overbodige Plugins: Te veel plugins kunnen je website vertragen. Beoordeel kritisch welke plugins echt noodzakelijk zijn.
 5. Gebruik Lazy Loading: Laad alleen afbeeldingen en content die in de viewport van de gebruiker verschijnen. 

Meer tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Gebruik een CDN voor Internationale Webshops

Voor internationale webshops is een Content Delivery Network (CDN) onmisbaar. Een CDN slaat kopieën van je website op in verschillende datacenters wereldwijd.

Wanneer een gebruiker jouw website bezoekt, wordt de inhoud geleverd vanuit het dichtstbijzijnde datacenter. Dit vermindert de laadtijd en bounce rate aanzienlijk, en vergroot de kans aankoop een hoop! 

content-delivery-network-uitgelegd

Heb een Strakke en Gebruiksvriendelijke Website (UX)

Less is More: In de wereld van e-commerce SEO is een strak en simpel design koning. Jouw webshop moet er niet alleen mooi en modern uitzien, maar het moet ook super duidelijk en eenvoudig te navigeren zijn. Vanaf de homepage tot aan de checkout moet elke stap moeiteloos zijn voor de gebruiker.

Focus op Gebruikersgemak: Denk aan duidelijke categorieën, minimaal gebruik van afleidende elementen en een zoekfunctie die klanten helpt snel te vinden wat ze zoeken. Elke extra klik die een klant moet maken, kan het verschil betekenen tussen een verkoop en een verloren bezoeker.

Consistente Stijl: Zorg voor een standaard uitstraling. Gebruik een vaste set kleuren, lettertypen en stijlelementen die passen bij je merk. Dit zorgt voor een professionele uitstraling en bouwt het vertrouwen op van de klant.

Optimale checkout ervaring: De checkout-pagina moet eenvoudig en overzichtelijk zijn. Vermijd onnodige velden die klanten moeten invullen. Maak het betalingsproces zo soepel en duidelijk mogelijk, want dit is waar de uiteindelijke conversie plaatsvindt.

Een goede User Experience (UX) leidt tot tevreden klanten en, uiteindelijk, tot meer verkopen.

simpel-website-design-voor-goede-ux

Vermijd Thin en Dubbele Content!

Thin content verwijst naar pagina’s op je webshop die weinig of geen toegevoegde waarde bieden. Denk aan product pagina’s met minimale beschrijvingen of blog posts die oppervlakkige informatie bevatten.

Stel je een product pagina voor met alleen een foto en een prijs, maar zonder goede beschrijving of details. Dit type content draagt niet bij aan een positieve gebruikerservaring en wordt vaak genegeerd door zoekmachines zoals Google.

Dubbele content is wanneer identieke of zeer gelijkaardige inhoud op meerdere plaatsen binnen je webshop verschijnt. Dit kan gaan om product beschrijvingen die gekopieerd zijn van andere websites of het hergebruiken van dezelfde content op verschillende pagina’s van je eigen webshop.

Hoe Vermijd Je Thin en Dubbele Content?

 • Schrijf Unieke Teksten voor Elk Product: Behandel elk product als uniek. Geef een goede beschrijving waarin je vertelt wat het product doet, waarom het speciaal is, en wat de voordelen zijn. Hier een template die je kunt gebruiken!
productbeschrijving-template-backlinko
Backlinko.com
 • Vertel Zoekmachines Welke Pagina het Belangrijkst is: Als je echt dezelfde informatie op meer dan één pagina moet hebben, kun je iets gebruiken wat een ‘canonical tag’ heet. Dit is een simpel signaal aan zoekmachines dat zegt: “Deze pagina is de originele, let hierop.
 • Maak Elke Pagina Waardevol: Zorg ervoor dat elke pagina iets nuttigs heeft voor de bezoeker. Dit kan door meer details, klantbeoordelingen of hoe het product gebruikt kan worden.
 • Vermijd Automatisch Gemaakte Teksten: Gebruik geen tools die automatisch teksten voor je genereren. Deze teksten zijn vaak van lage kwaliteit en kunnen als ‘dun’ worden beschouwd.
 • Controleer je Webshop Regelmatig: Kijk af en toe door je webshop en zoek naar pagina’s die misschien dunne of dubbele content hebben. Werk deze bij of combineer ze indien nodig.
 • Gebruik Doorverwijzingen: Als je echt niet zonder dubbele pagina’s kunt, kun je een techniek gebruiken die ‘301 redirect’ heet. Dit leidt bezoekers (en zoekmachines) van de ene pagina naar een andere, meer relevante pagina.

Door deze tips te volgen, maak je je webshop niet alleen vriendelijker voor zoekmachines, maar ook waardevoller voor je klanten!

On-page SEO voor E-commerce

On-page SEO is het optimaliseren van de webpagina’s aan de voorkant, hetgene wat mensen en zoekmachines zien en lezen! Dit is een langdurig en doorlopend SEO proces waar eigenlijk nooit een einde aan komt. Hier zijn de belangrijkste On-page SEO optimalisatie voor webshops…

URL structuur

Een goed gestructureerde URL is cruciaal voor SEO succes, vooral voor e-commerce websites. Zorg ervoor dat je URL’s kort, duidelijk en beschrijvend zijn. Voeg het primaire zoekwoord toe wanneer mogelijk, maar vermijd het gebruik van onnodige parameters (filters) of nummers. 

Voorbeeld URL: www.jouwwebshop.nl/natuurlijke-huidverzorging/biologische-gezichtscreme/

Deze URL is effectief om meerdere redenen:

 1. Eenvoudig en Beschrijvend: Het is eenvoudig en direct duidelijk wat de gebruiker kan verwachten op deze pagina.
 2. Zoekwoord Gebruik: Het primaire zoekwoord ‘natuurlijke huidverzorging’ is opgenomen, wat helpt bij zoekmachine optimalisatie.
 3. Categorie- en subcategorienaam: De URL bevat zowel de categorie (‘natuurlijke huidverzorging’) als het subcategorie (‘biologische gezichtscreme’), wat helpt bij de organisatie en de SEO van de site.
 4. Leesbaar voor Zowel Gebruikers als Zoekmachines: Zowel gebruikers als zoekmachines kunnen gemakkelijk begrijpen waar de pagina over gaat, wat bijdraagt aan een betere gebruikerservaring en zoekmachine ranking.
voorbeeld-goede-url-structuur-webshop

Title Tag en Metabeschrijving

De title tag en metabeschrijving zijn essentieel voor zowel zoekmachines als gebruikers. Ze moeten niet alleen relevante zoekwoorden bevatten, zoals ‘seo voor webshop’, maar ook aantrekkelijk en overtuigend zijn om op te klikken. Een goede title tag voor een productpagina kan zijn: “SEO voor Webshop: Optimaliseer Je Online Winkel”. Een bijbehorende metabeschrijving biedt meer context en roept op tot actie, bijvoorbeeld: “Ontdek hoe onze SEO-diensten je webshops zichtbaarheid kunnen transformeren en je verkoop kunnen verhogen.”

voorbeeld-meta-title-tag-en-meta-beschrijving-in-serp

H1 Tag

De H1 tag is de hoofdkop van je pagina en moet je belangrijkste zoekwoord bevatten. Voor een e-commerce site kan dit iets zijn zoals het voorbeeld hieronder “SEO uitbesteden“. Dit geeft direct aan waar de pagina over gaat, waardoor mensen en zoekmachines binnen een paar seconden weten waar de pagina over gaat.

Benieuwd of je SEO uit moet besteden? Bekijk onze blog om een wel overwogen keuze te maken! Klik hier!

voorbeeld-h1-tag

Optimaliseer Afbeelding Bestanden en Alt-tekst

Afbeeldingen zijn misschien wel de belangrijkste onderdeel van e-commerce websites, om mensen over te laten gaan tot aankoop. Darom afbeelding SEO optimalisatie is geen overbodige luxe.

Gebruik beschrijvende bestandsnamen en alt-teksten met relevante zoekwoorden, zoals ‘bf-petfood-hondenvoer-geperst-lam-verpakking’ voor het voorbeeld hieronder . Dit helpt zoekmachines te begrijpen wat er op de afbeelding staat en verbetert de vindbaarheid van je website.

afbeelding-voor-voorbeeld-afbeelding-seo-optimalisatie

Gestructureerde data

Gestructureerde data is als het toevoegen van een gedetailleerd visitekaartje aan je website. Het helpt zoekmachines zoals Google precies te begrijpen wat er op je site staat. Bijvoorbeeld, als je een product verkoopt, kan gestructureerde data informatie bevatten zoals prijs, beschikbaarheid, en (sterren) beoordelingen.

Dit is niet direct zichtbaar voor bezoekers, maar zoekmachines gebruiken deze informatie om rijke zoekresultaten (rich snippets) te tonen, wat kan leiden tot meer klikken en betere zichtbaarheid van je webshop. Denk aan het als het geven van extra hints aan zoekmachines om je content beter te presenteren.

schema-markup-in-zoekresulaten

Zorg voor Backlinks

Backlinks zijn links van andere websites naar jouw webshop, onmisbaar voor je online autoriteit, dit wordt ook wel linkbuilding genoemd. Ze functioneren als digitale mond tot mond marketing, waarbij zoekmachines deze links zien als een teken van vertrouwen en relevantie, wat belangrijk is voor een hogere ranking in zoekresultaten.

Als jouw favoriete blogger / influencer een product of dienst op zijn of haar website aanraad ga toch even een kijkje nemen wat ze te bieden hebben! Zo creëer je dus nog een verkeersstroom.

Drie Snelle Manieren om aan Backlinks te Komen

 1. Content Creatie & Promotie: Creëer boeiende, waardevolle content die mensen WILLEN delen. Dit kan variëren van diepgaande gidsen en how-to artikelen tot boeiende infographics of video’s. Zodra je deze content hebt, promoot het actief via sociale media, e-mailnieuwsbrieven en contacten in je branche. Kwaliteitscontent genereert natuurlijke backlinks wanneer mensen het waardevol vinden en willen delen.
 2. Gastbloggen: Dit is een klassieker, maar nog steeds effectieve methode. Schrijf blogs of artikelen voor andere websites in jouw branche. Zorg ervoor dat deze sites betrouwbaar zijn en relevant voor jouw niche. In ruil voor jouw waardevolle content, krijg je een backlink naar je webshop. Het is een win-win: de site krijgt gratis content en jij krijgt een kwalitatieve backlink. (al gaat dit in pratijk vaak niet zo makkelijk, haha ;).)
 3. Netwerken en Partnerschappen: Bouw relaties op met andere bedrijven en influencers in jouw branche. Dit kan leiden tot natuurlijke backlink-kansen, zoals gezamenlijke promoties, interviews, of zelfs eenvoudige vermeldingen in blogs of op sociale media.
Hulp bij linkbuilding? Bekijk hier alle mogelijkheden! Klik hier!

Schrijf Blogs voor langdurig Succes en een vertrouwde Klantenrelatie

Bloggen is een onmisbare strategie voor elke e-commerce SEO strategie, die potentiële klanten in de ‘awareness’ en ‘consideration’ fase van de customer journey (klantreis) aantrekt.

Het unieke aan blogs is hun vermogen om voor lange tijd verkeer naar je webshop te leiden, een investering die zich vertaalt in jarenlange zichtbaarheid. Dit verkeer is waardevol omdat het bestaat uit lezers die jouw merk leren kennen en vertrouwen. Zo transformeer je bezoekers in loyale klanten, doordat je ze al een heleboel waarde vooraf geeft!

Kort gezegd, door regelmatig te bloggen, bouw je niet alleen aan je SEO, maar ook aan klantrelaties en vertrouwen, wat fantastisch is voor de ROI (Return on Investment)!

seo zorgt voor meer winst marge

E-commerce SEO in een notendop!

SEO voor je webshop hoeft niet ingewikkeld te zijn. Begin met een sterke basis: zoekwoordonderzoek en een heldere, hiërarchische website-structuur. Snelheid telt, dus zorg voor een snelle laadtijd, gebruik een content delivery network  (CDN) als je een internationale webshop hebt.

De key tot succes? Een gebruiksvriendelijke, simpele website met unieke content. Optimaliseer uw on-page elementen zoals URL’s, titeltags, H1-tags en afbeeldingen. En vergeet niet de impact van Schema Markup voor een betere herkenning door zoekmachines, ga voor die rijke zoekresultaten!

Backlinks en regelmatig bijgewerkte blogs zijn essentieel om uw site fris en relevant te houden. Al deze elementen samen vormen de kern van een effectieve SEO-strategie voor jouw webshop.

Klaar voor de Volgende Stap in Webshop SEO?

Heb je de basisprincipes van SEO voor jouw webshop onder de knie, maar ben je klaar om uw online zichtbaarheid echt te laten exploderen?

Bij Digital Bean zijn we gepassioneerd over het stimuleren van uw e-commerce succes. Ons team is jouw e-commerce SEO specialist en staat klaar om een strategie te ontwikkelen die perfect is afgestemd op jouw unieke behoeften.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Laten we samen ontdekken hoe we uw webshop naar de top van de zoekresultaten kunnen brengen!

Hulp bij webshop SEO strategie?

Kijken welke kansen er nog voor het oprapen ligt voor jouw webshop?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *