Maak Jij Deze 20 Veelvoorkomende SEO fouten?

veelgemaakte-seo-fouten-blog-digital-bean

Blog delen

Ben jij er zeker van dat jouw e-commerce website optimaal presteert in de zoekresultaten? Misschien denk je dat je alles goed hebt ingesteld, maar toch blijf je achter met tegenvallende bezoekersaantallen en lage conversies.

Wat als ik je vertel dat je mogelijk een van de vele veelvoorkomende SEO fouten maakt zonder het te beseffen?

Dit zijn geen kleine vergissingen, maar fouten die de vindbaarheid en effectiviteit van je website ernstig kunnen schaden. Het goede nieuws is dat je deze SEO problemen eenvoudig kunt oplossen, maar dan moet je ze natuurlijk wel eerst herkennen.

Daarom behandelen we in deze blog behandelen we de 20 meest voorkomende SEO fouten die e-commerce websites maken en hoe je ze kunt voorkomen. Leer hoe je je website kunt optimaliseren, zodat je eindelijk de zichtbaarheid en het succes bereikt dat je verdient. Laten we beginnen!

In het kort… 

 1. Zorg ervoor dat elke pagina een unieke en relevante meta titel en beschrijving heeft om zoekmachines en gebruikers duidelijk te maken waar de pagina over gaat.
 2. Gebruik zoekwoorden op een natuurlijke manier binnen de content zonder te overdrijven, om straffen van zoekmachines te vermijden.
 3. Gebruik de juiste H1, H2, H3 tags voor een logische en leesbare structuur van je content, wat helpt bij zowel SEO als gebruikerservaring.
 4. Verbind relevante pagina’s binnen je website met elkaar om zowel gebruikers als zoekmachines te helpen de structuur van je site te begrijpen en navigeren.
 5. Zorg voor goede alt-teksten en gecomprimeerde afbeeldingen om zowel de zichtbaarheid in zoekmachines te verbeteren als de laadtijd van de pagina te verkorten.
 6. Vermijd dubbele content door unieke beschrijvingen te schrijven die zowel informatief als aantrekkelijk zijn voor de gebruikers.
 7. Plaats relevante en nuttige teksten op categorie pagina’s om de vindbaarheid en de informatievoorziening te verbeteren.
 8. Verbeter de navigatie en gebruikerservaring door breadcrumbs te implementeren, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen terugnavigeren naar hogere categorieën.
 9. Maak categorieën aan voor merken en producttypen om de structuur en vindbaarheid van je website te optimaliseren.
 10. Zorg voor een up-to-date sitemap en een correct geconfigureerd robots.txt bestand om zoekmachines te helpen je website efficiënt te crawlen en indexeren.
 11. Link naar betrouwbare externe bronnen om je content te verrijken en je autoriteit te verhogen.
 12. Gebruik korte, duidelijke en beschrijvende URL’s die zoekwoorden bevatten en de inhoud van de pagina weergeven.
 13. Gebruik natuurlijke en relevante anchor teksten voor zowel interne links als backlinks om de effectiviteit en geloofwaardigheid van je links te verhogen.
 14. Stel redirects correct in na het verplaatsen van pagina’s om gebroken links en negatieve gebruikerservaringen te voorkomen.
 15. Vermijd het kopen van slechte backlinks en focus op het verkrijgen van kwalitatieve backlinks door waardevolle content en relaties met andere websites op te bouwen.
 16. Schrijf content die waarde toevoegt voor de gebruiker en goed is geoptimaliseerd voor zoekmachines.
 17. Optimaliseer voor zoekmachines, maar behoud altijd de gebruikerservaring als prioriteit.
 18. Begrijp en implementeer de zoekintentie van je doelgroep om beter te voldoen aan hun behoeften en vragen.
 19. Besteed aandacht aan technische SEO-elementen zoals site snelheid, mobielvriendelijkheid en beveiliging om de algehele prestaties van je website te verbeteren.
 20. Vermijd het najagen van snel resultaat zonder een duidelijke strategie, en werk aan duurzame SEO-praktijken.

1. Geen meta titel en beschrijving invullen

Het niet invullen van meta titels en beschrijvingen is een veelvoorkomende SEO-fout die ernstige gevolgen kan hebben voor de zichtbaarheid van je website in zoekmachines.

Meta titels en beschrijvingen zijn de eerste indruk die gebruikers van je website krijgen in de zoekresultaten. Je kunt het eigenlijk zien als een uithangboord langs de weg. Het moet duidelijk aangeven waar de pagina over gaar.

Zonde de meta title tag en meta beschrijving kun je flink wat klikken mislopen en de kans verkleinen dat zoekmachines je pagina correct indexeren en ranken een stuk kleiner maken.

technische-seo-meta-titel-beschrijving-voorbeeld

Hoe je dit kunt oplossen!

Het invullen van meta titels en beschrijvingen vereist niet veel meer dan een beetje creativiteit en kennis.  Hier zijn de stappen die je kunt volgen om dit correct te doen:

1. Schrijven van unieke en relevante meta titels:

 • Houd de lengte tussen de 50-60 tekens om ervoor te zorgen dat de volledige titel zichtbaar is in de zoekresultaten.
 • Gebruik het belangrijkste zoekwoord aan het begin van de titel.
 • Zorg ervoor dat de titel duidelijk maakt waar de pagina over gaat en aantrekkelijk is voor gebruikers. Gebruik power words en vraagstellingen om mensen nieuwsgierig te maken. Hier een lijst van 161 nederlandse power words!

Voorbeeld: Als je een pagina hebt over “SEO tips voor e-commerce,” kan een goede meta titel zijn: “10 praktische SEO Tips voor E-commerce die je niet kende” Hier is ‘praktische’ een power word en het stukje ‘die je niet kende’ maakt je nieuwsgierig en laat je klikken.

2. Creëer aantrekkelijke en informatieve meta beschrijvingen:

 • Houd de lengte tussen de 150-160 tekens om te voorkomen dat de beschrijving wordt afgebroken in de zoekresultaten.
 • Gebruik een call-to-action (CTA) om gebruikers aan te moedigen door te klikken. 
 • Wees specifiek over wat de gebruiker op de pagina zal vinden en probeer emoties te raken. Gebruik woorden als ‘ontdek’, ‘beste’ en andere powerwords om mensen nieuwsgierig te maken en aan te zetten tot actie.

Voorbeeld: Voor dezelfde pagina over “SEO tips voor e-commerce,” kan een goede meta beschrijving zijn: “Ontdek de 10 beste SEO tips voor e-commerce om je online zichtbaarheid te verbeteren en meer verkeer naar je webwinkel te trekken. Leer meer!”

 NU we het toch de hele tijd hebben over SEO tips, bekijk ook onze blog hierover hier!

2. Keyword Stuffing 

Keyword stuffing, oftewel het overmatig gebruik van zoekwoorden, is een verouderde SEO-techniek die zowel gebruikers als zoekmachines niet fijn vinden.

Zoekmachines zoals Google beschouwen dit als spam, en stellen dit al jarenlang niet meer op prijs. Gebruik je dus overmatig veel zoekwoorden en beinvloed diot de leesbaarheid van de tekst dan zal Google maar ook de gebruiker dit afkeuren.

Voor de gebruiker leidt keyword stuffing tot een slechte leeservaring, omdat teksten onnatuurlijk en geforceerd aanvoelen. Hierdoor verlaten bezoekers al snel jouw website en dit geeft een signaal aan google dat  jouw content dus niet de zoekopdracht bevredigt. 

Hierdoor kun je dus ook lager geranked worden. Daarnaast deelt Google ook straffen uit als ze merken dat je veel aan keyword stuffing doet.

Het is dus de kunst om opzoek te gaan naar de BALANS tussen, genoeg zoekwoorden om duidelijk te maken waar de tekst over gaat, maar niet te veel dat het niet te lezen valt. Er word aangeraden om niet meer dan 2,5% keyword density (zoekwoord dichtheid) te hebben.

black-hat-seo-keyword-stuffing

Om keyword stuffing te vermijden, focus je op natuurlijke integratie van zoekwoorden. Hier zijn enkele concrete stappen:

 1. Gebruik synoniemen ook wel LSI keywords genoemd: In plaats van hetzelfde zoekwoord te herhalen, gebruik variaties en synoniemen. Dit maakt je tekst leesbaarder en natuurlijker. Plus het speelt in op het semantisch indexen van Google. 😉 Leer hier meer over LSI keywords!

 2. Schrijf voor de Gebruiker: Creëer content die waardevol is voor je doelgroep. Dit betekent informatieve, boeiende teksten die antwoord geven op de vragen van je bezoekers.

 3. Optimaliseer met Yoast SEO: Deze plugin helpt je om een gezonde keyword-dichtheid te behouden. Gebruik de analysefunctie om te controleren of je zoekwoorden op een natuurlijke manier zijn verdeeld.

 4. Focus op longtail Zoekwoorden: Deze zijn specifieker en minder competitief, waardoor je gerichter verkeer aantrekt zonder te overdrijven met zoekwoorden. Leer hier alles over longtail zoekwoorden!

Door deze technieken toe te passen, zorg je voor een optimale balans tussen zoekmachine optimalisatie en gebruikerservaring, wat leidt tot betere resultaten en tevreden bezoekers.

3. Koppen niet (goed) gebruiken (H1, H2, H3, etc.)

Een van de meest voorkomende SEO-fouten is het niet goed gebruiken van subkoppen zoals H1, H2, H3, enzovoort. Dit kan leiden tot een slecht te volgen structuur van je pagina, wat het moeilijk maakt voor zowel zoekmachines als lezers om de inhoud (snel) te begrijpen en te scannen.

Zoekmachines gebruiken subkoppen om de belangrijkste onderwerpen op je pagina te identificeren, terwijl lezers subkoppen gebruiken om snel door de tekst te navigeren en de informatie te vinden die ze zoeken.

illustratie-schema-markup-opmaak-tekst

Zo maak je een goede structuur aan je content

Zorg ervoor dat elke pagina slechts één H1-tag heeft, meestal de titel van je pagina of artikel. Dit is de belangrijkste, voor zowel zoekmachines als lezers. Het is namelijk het eerste wat ze beide lezen.

Gebruik H2-tags voor de belangrijkste secties van je tekst en H3-tags voor subsecties binnen elke H2-sectie. Dit creëert een duidelijke hiërarchie die de leesbaarheid verbetert en zoekmachines helpt om de inhoud te begrijpen.

Verwerk relevante zoekwoorden in je subkoppen op een natuurlijke manier, maar vermijd weer de wel bekende keyword stuffing. Dit kan je pagina helpen beter te ranken zonder de leeservaring in de weg te zitten. Om je een beeld hierbij te geven hebben we een voorbeeld gemaakt…

Voorbeeldstructuur:

H1: Maak Jij Deze 20 Veelvoorkomende SEO-fouten? 

  • H2: Geen Meta Titel en Beschrijving Invullen
   • H3: Wat is het probleem?
   • H3: Hoe los je het op?
  • H2: Keyword Stuffing
   • H3: Waarom het schadelijk is
   • H3: Alternatieven voor keyword stuffing
  • H2: Subkoppen Niet Goed Gebruiken (H1, H2, H3, etc.)
   • H3: Waarom goede subkoppen belangrijk zijn
   • H3: Tips voor effectieve subkoppen.

Een goed georganiseerde tekst met duidelijke subkoppen zorgt voor een betere gebruikerservaring en hogere rankings in zoekmachines, wat uiteindelijk leidt tot meer (relevanter) verkeer en conversies voor je e-commerce website.

4. Weinig tot geen gebruik maken van interne links

Veel e-commerce websites onderschatten het belang van interne links. Ze denken dat een goede SEO-strategie alleen draait om externe backlinks. Maar interne links zijn cruciaal voor het verbeteren van je site’s SEO en gebruikerservaring.

Interne links zijn belangrijk om meerdere redenen…

 1. Verdelen van Autoriteit ook wel ‘Link Juice’: Interne links helpen bij het verdelen van de waarde (ook wel ‘link juice’ genoemd) die je pagina’s van externe links ontvangen. Dit helpt om de autoriteit van je gehele site te verhogen.
 2. Crawlability: Zoekmachines zoals Google gebruiken interne links om nieuwe content te ontdekken en te indexeren. Een goed gelinkte site maakt het voor zoekmachines gemakkelijker om je inhoud te vinden en te begrijpen.
 3. Gebruikerservaring: Ze helpen bezoekers om eenvoudig door je site te navigeren, waardoor ze langer op je site blijven en meer pagina’s bekijken.

Bij Digital Bean hebben we dit ook gezien en gemerkt in verschillende samenwerkingen met ecommerce bedrijven. Een sterke interne linkstructuur helpt  zeker aan betere SEO-prestaties en zorgt ervoor dat Google gemakkelijk door jouw SEO vriendelijke website structuur navigeert. 

interne-link-stuctuur-illustratie

Hoe kun je aan de slag met je interne link game?

 • Link van Hoofdcategorie naar Onderliggende Categorieën: Zorg ervoor dat elke hoofdcategorie of hoofdpagina links bevat naar alle onderliggende categorieën of pagina’s. Dit helpt om de link juice gelijkmatig te verdelen en zorgt ervoor dat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren.
 • Link van Onderliggende Categorieën Naar Hoofdcategorie en Naburige Categorieën: Alle onderliggende categorieën moeten een link terug hebben naar hun hoofdcategorie en, indien van toepassing, twee niveaus dieper naar onderliggende subcategorieën en een link naar de naastgelegen categorieën. Dit creëert een goed verbonden netwerk (spinnenWEB) van pagina’s.

 • Categorie Blok op Productpagina’s: Voeg een categorieblok toe op productpagina’s. Dit helpt gebruikers om gerelateerde producten te vinden en zorgt ervoor dat elke productpagina gelinkt is aan relevante categorieën. 

5. Afbeeldingen niet optimaliseren

Het niet optimaliseren van afbeeldingen op je e-commerce website kan ernstige gevolgen hebben. Langzame laadtijden kunnen frustrerend zijn voor bezoekers, wat leidt tot hogere bounce rates en een slechtere gebruikerservaring. Dit kan je conversies, reputatie en rankings verpesten.

Daarnaast worden visuele zoekmachines zoals Google Lens steeds populairder. Deze technologieën gebruiken alt tekst en andere metadata om te begrijpen wat er op een afbeelding staat.

Als je afbeeldingen geen beschrijvende alt tekst hebben, missen ze kansen om te worden gevonden in visuele zoekopdrachten.

voorbeeld-waar-alt-tekst-kan-aanpassen-wordpress
 • Gebruik Alt Tekst:

  • Voeg beschrijvende alt tekst toe aan elke afbeelding om zoekmachines en visuele zoektools te helpen begrijpen wat er op de afbeelding staat.
  • Voorbeeld: “rode-leren-handtas-met-gouden-gesp.jpg”.
 • Compressie van afbeeldingen:

  • Gebruik tools zoals TinyPNG om afbeeldingen te verkleinen zonder kwaliteitsverlies, waardoor website sneller laad en dus gebruiksvriendelijker wordt.
 • Gebruik Juiste Bestandsformaten:

  • JPEG: Voor foto’s.
  • PNG: Voor grafieken en transparante afbeeldingen.
  • WebP: Voor betere compressie.
Pro tip! Voeg ‘Lifestyle foto’s‘ toe. Gebruik beelden van mensen die je producten in alledaagse situaties gebruiken. Dit helpt klanten om zich voor te stellen hoe zij de producten in hun eigen leven kunnen gebruiken.
screenshot-lifestyle-foto's

6. Gebrek aan unieke product beschrijvingen

Veel e-commerce websites gebruiken generieke, gekopieerde product beschrijvingen van leveranciers. Dit leidt tot lagere rankings in zoekmachines omdat zoekmachines unieke, waardevolle content belonen. Bovendien missen kopers hierdoor vaak de specifieke informatie die hen kan overtuigen om tot aankoop over te gaan.

Gebruik ChatGPT om unieke, boeiende productbeschrijvingen te maken. Voer een goede prompt in zoals:

“Schrijf een unieke product beschrijving voor [productnaam] met focus op de voordelen voor de klant van de volgende kenmerken: [belangrijkste kenmerken] en geef aan het eind een inspirerende en duidelijke CTA. Maak gebruik van copywriting technieken, zoals het inspelen op emotie, het uitlichten van voordeln en schrijf met menselijk en simpele taal”

technische-seo-met-screaming-frog

7. Geen teksten op categorie pagina’s plaatsen

Het ontbreken van teksten op categoriepagina’s is een veelvoorkomende SEO-fout. Zonder deze teksten kunnen zoekmachines de inhoud van de pagina moeilijker begrijpen, wat resulteert in een lagere ranking.

Bovendien missen categoriepagina’s vaak interne links, die cruciaal zijn voor de vindbaarheid van je website. Ook potentiële kopers missen hierdoor vaak de specifieke informatie die hen kan overtuigen om tot aankoop over te gaan.

Hoe je hier iets aan kunt doen?

Plaats minimaal 300 woorden aan relevante content op elke categoriepagina. Gebruik hierbij H2- en H3-koppen om de tekst overzichtelijk en scanbaar te maken. Deze koppen helpen zoekmachines om de structuur van je content beter te begrijpen.

Schrijf unieke, waardevolle categorie beschrijvingen die de belangrijkste voordelen en kenmerken van de categorie benadrukken.

Integreer interne links naar gerelateerde producten en subcategorieën om de navigatie te verbeteren en zoekmachines te helpen bij het crawlen van je site.

Vermijd keyword stuffing; gebruik in plaats daarvan natuurlijke, relevante keywords om de content te optimaliseren. Regelmatig bijwerken en uitbreiden van deze teksten kan je SEO-prestaties verder verbeteren.

Wij hebben gezien dat een kleine keuze hulp of koopgids (waar je op moet letten bij het kopen van X) erg goed werkt en het super gebruiksvriendelijk maakt.

8. Niet Gebruiken van Breadcrumbs

Breadcrumbs zijn een navigatiehulpmiddel dat gebruikers helpt hun weg te vinden op je website. Ze laten zien waar de gebruiker (en zoekmachine) zich bevindt in de sitehiërarchie en maken het gemakkelijk terug te navigeren.

Zonder breadcrumbs kunnen bezoekers verdwalen, wat leidt tot een slechtere gebruikerservaring en hogere bounce rates. Dit kan je zoekmachine rankings negatief beïnvloeden.

voorbeeld breadcrumbs coolblue

Wat je hier aan kunt doen…

Breadcrumbs toevoegen is eenvoudig met de Yoast SEO plugin.

Ga naar je WordPress-dashboard, klik op ‘SEO’, dan op ‘Zoekweergave’ en vervolgens op het tabblad ‘Breadcrumbs’.

Schakel breadcrumbs in en configureer de instellingen naar wens.

Voeg vervolgens de Yoast-breadcrumb shortcode toe aan je thema’s header.php of single.php bestand.

Hierdoor verschijnen de breadcrumbs automatisch op je pagina’s, wat de navigatie verbetert en de gebruiksvriendelijkheid verhoogt.

9. Merken + Soort product niet aanmaken als categorie 

Veel e-commerce webwinkels missen de kans om beter zichtbaar te zijn in zoekmachines doordat ze geen categorieën aanmaken voor merken en type producten.

Dit is een enorme gemiste kans, aangezien er vaak honderden tot duizenden zoekopdrachten per maand zijn voor specifieke merken en producten.

Stel je voor dat consumenten zoeken naar “Nike hardloopschoenen” of “Sonos buitenspeakers”. Als jouw website geen aparte categoriepagina’s heeft voor deze zoektermen, loop je potentieel veel verkeer mis, en dat is zonde!

Oftewel, kijk welke merken jullie verkopen en ga dan na, ‘zijn er product categorieën binnen dit merk?’. Zo ja, dan kun een kort zoekwoordenonderzoek doen en kijken naar welke merk + productcategorie er word gezocht.

Een veelvoorkomende fout in zoekmachine optimalisatie (SEO) is het niet hebben van een sitemap en een robots.txt bestand. Beide zijn essentieel voor een goede indexering door zoekmachines zoals Google. Zonder deze bestanden kan het gebeuren dat belangrijke pagina’s niet worden gevonden of geïndexeerd, wat je zichtbaarheid in de zoekresultaten negatief beïnvloedt.

Waarom zijn ze belangrijk?

 • Sitemap: Een sitemap is een XML-bestand dat een lijst bevat van alle belangrijke pagina’s op je website. Het helpt zoekmachines te begrijpen welke pagina’s er zijn en hoe ze onderling verbonden zijn. Dit bevordert een efficiëntere en completere indexering van je site.

 • Robots.txt: Dit bestand geeft instructies aan zoekmachines over welke delen van je site ze wel of niet mogen crawlen. Dit helpt om bronnen te besparen en te voorkomen dat irrelevante of gevoelige delen van je site worden geïndexeerd.

Maken van een sitemap:

 • Gebruik van tools: Tools zoals Yoast SEO (voor WordPress), Screaming Frog, of online sitemap generators kunnen automatisch een sitemap voor je website genereren.

 • Stap-voor-stap:

  1. Ga naar je SEO-tool of sitemap generator.
  2. Selecteer de optie om een sitemap te maken.
  3. Controleer de gegenereerde sitemap op volledigheid en nauwkeurigheid.
  4. Sla de sitemap op als een XML-bestand.
 • Indienen bij Google:

  1. Log in op Google Search Console.
  2. Ga naar het gedeelte ‘Sitemaps’.
  3. Voeg de URL van je sitemap toe (bijvoorbeeld: https://www.jouwwebsite.nl/sitemap.xml).
  4. Klik op ‘Verzenden’ om je sitemap in te dienen.

Maken van een robots.txt:

Voor het maken van een robots.txt is iets meer skill nodig maar is zeker geen hogere wiskunde. Google heeft er zelf ook een doument voor gemaakt, die kun je hier vinden. Om het zo duidelijk mogelijk te maken hebben we een video gekozen die er stap voor stap met je doorheen gaat:

11. Geen Externe Bronnen Linken

Het niet linken naar externe bronnen is een veelvoorkomende SEO-fout die de betrouwbaarheid en autoriteit van je website kan verminderen.

Wanneer je geen externe links gebruikt, lijkt je content minder geloofwaardig omdat je niet laat zien waar je informatie vandaan komt. Hierdoor is het lastig te achterhalen hoe je tot deze informatie bent gekomen en of het wel waar is. 

Wees daarom niet te terughoudend om af en toe een externe link toe te voegen in je blog content. Zeker als je een claim doet of een wetenschappelijke bevinding benoemd.

Het heeft allemaal te maken met EEAT (Experience, Expertise, Authoritativeness, and Trustworthiness) van Google, dit zijn een paar kernpunten die Google graag in content en je online reputatie terug wilt ziet. Het wil eigen ervaringen zien, bewijs dat je een expert bent, een autoriteit binnen je sector of niche (backlicks zijn hiervoor belangrijk) en dat je betrouwbaar bent (hiervoor is het linken naar externe onder anderen belangrijk). Hier hebben we EEAT volledig uitgelegd.

We hebben deze tips niet zomaar uit onze duim gezogen. Bekijk de blog van Yoast over outbound links voor meer inzicht (en een beetje bevestiging dat we gelijk hebben 😉).

Door externe links toe te voegen, verbeter je je SEO en laat je zien dat je betrouwbare informatie biedt. Zo word je een autoriteit in jouw niche en bouw je vertrouwen op bij je lezers.

eeat-uitgelegd-infographic-digitalbean

12. Geen SEO-vriendelijke URL Gebruiken

Een SEO-vriendelijke URL is belangrijk voor zowel zoekmachines als gebruikers. Zoekmachines kijken naar de URL om te begrijpen waar een pagina over gaat en waar hij zich op de website bevind. Een duidelijke en relevante URL helpt zoekmachines om de inhoud beter te indexeren en de structuur van de website beter te begrijpen.

Gebruikers letten stiekem ook een beetje op de URL om snel te zien waar de pagina over gaat. Een rommelige, lange URL met onnodige parameters kan verwarrend zijn en het vertrouwen van gebruikers toch een beetje beïnvloeden.

Creëer SEO-vriendelijke URLs door deze stappen te volgen:

 1. Houd het kort en relevant: Gebruik bijvoorbeeld www.example.com/rode-schoenen in plaats van www.example.com/p1234.
 2. Gebruik keywords: Verwerk zoekwoorden, zoals www.example.com/seo-vriendelijke-url.
 3. Vermijd speciale tekens: Gebruik alleen letters, cijfers en koppeltekens.
 4. Gebruik koppeltekens: Bijvoorbeeld www.example.com/rode-schoenen in plaats van underscores.
 5. Verwijder stopwoorden: Maak de URL beknopt, bijvoorbeeld www.example.com/seo-tips.
 6. Gebruik lowercase letters: Vermijd hoofdletters, bijvoorbeeld www.example.com/rode-schoenen.
 7. Beperk parameters: Vermijd complexe parameters zoals ?id=1234g5hshdzb.

Dit verbetert zowel zoekmachine-indexering als de gebruikerservaring. Hieronder een kort voorbeeld:

voorbeeld-goede-url-structuur-webshop

13. Onnatuurlijke Anchor tekst gebruiken voor interne links en backlinks

Het gebruik van onnatuurlijke anchor teksten kan de effectiviteit van je interne links en backlinks aanzienlijk verminderen. Dit probleem doet zich voor wanneer je overmatig geoptimaliseerde, exacte match zoekwoorden als anchor tekst gebruikt, waardoor de links onnatuurlijk aanvoelen voor zowel lezers als zoekmachines. 

Met de Helpful Content Update van september 2023 heeft Google de focus verlegd naar de context rondom een link. Dit betekent dat het niet alleen gaat om de anchor tekst zelf, maar ook om de relevante inhoud eromheen.

Wat je hier tegen kunt doen

Gebruik natuurlijke en gevarieerde anchor teksten. Zorg dat de tekst rondom de link relevant is en vermijd keyword stuffing. Schrijf voor mensen, niet voor machines: laat de anchor tekst vloeiend in de zin passen.

Wissel exacte zoekwoorden af met beschrijvende termen zoals “bekijk hier” of “lees verder.” Gebruik synoniemen en gerelateerde begrippen om variatie te creëren.

Focus op de waarde voor de gebruiker: plaats links waar ze nuttig zijn en meer informatie bieden. Met de Helpful Content Update van september 2023 is de context rondom links belangrijker dan ooit, dus zorg dat je links natuurlijk en relevant zijn.

context-giphy

14. Geen redirect maken na het verplaatsen van een webpagina

Je hebt een webpagina verplaatst of verwijderd zonder een redirect in te stellen. Dit zien we helaas vaak gebeuren en kan een enorme deuk in SEO trappen. Gebruikers krijgen een 404-fout te zien, wat zorgt dat ze terug naar de zoekresultaten gaan, een slecht teken voor zoekmachines.

Zoekmachines zien dit als een slechte gebruikerservaring, wat je ranking negatief beïnvloedt. Kortom, zonder redirects verlies je zowel bezoekers als rackings.

Maar de de oplossing is super simpel…

Gelukkig is het instellen van een redirect eenvoudig. Gebruik een 301-redirect om bezoekers en zoekmachines automatisch naar de nieuwe locatie van je pagina te sturen. Dit kun je doen met tools zoals Yoast SEO voor WordPress, of bij lightspeed onder het kopje instellingen > website instellingen >  en dan redirects in de menubalk links in het beeld .

Controleer regelmatig je website op 404-fouten met Google Search Console onder  het kopje ‘indexering’ en zorg ervoor dat alle redirects goed werken. Door deze stappen te volgen, blijven je bezoekers tevreden en behoud je je SEO-waarde.

Nog geen Google Search console opgezet? Bekijk hier onze blog over het opzetten van GSC.

screenshot-404-pagina's-rapport-google-search-console

15. Slechte backlinks kopen of verkrijgen

Het kopen van duizenden backlinks voor 100 euro lijkt een snelle manier om je SEO te verbeteren, maar dit kan je website juist schaden. Slechte backlinks komen vaak van irrelevante of zelfs schadelijke websites, wat door zoekmachines zoals Google wordt afgestraft.

Dit kan resulteren in een lagere ranking of zelfs een penalty. Slechte backlinks bieden geen waarde en kunnen het vertrouwen en de autoriteit van je site flink aantasten.

Kwaliteit is veel belangrijker dan kwantiteit, vooral nu zoekmachines steeds slimmer worden in het herkennen van onnatuurlijke linkpatronen.

Maar wat kan je dan wel doen?

Focus op het kopen of verkrijgen van backlinks van pure kwaliteit. Dit betekent links van relevante, betrouwbare websites die autoriteit hebben in jouw niche of industrie.

Creëer content die andere mensen en sites graag willen delen. Bouw relaties op met influencers en bloggers binnen jouw industrie. Gast bloggen op gerespecteerde sites is ook een effectieve strategie. Het kost meer tijd en moeite, maar kwalitatieve backlinks hebben een veel grotere positieve impact op je SEO dan duizenden slechte links.

Denk aan kwaliteit over kwantiteit: een enkele link van een betrouwbare bron kan meer waard zijn dan duizend links van 1000 slechte websites. De afbeelding hieronder van Ahrefs legt het, het allerbeste uit.

Wat-maakt-een-goede-backlink

16. Slechte kwaliteit of dunne content

Slechte kwaliteit of dunne content is een van de grootste valkuilen voor e-commerce websites. Content die oppervlakkig, slecht geschreven of niet relevant is, zorgt voor lage engagement en hoge bounce rates (mensen die de pagina gelijk weer verlaten).

Zoekmachines zoals Google herkennen en straffen dunne content, wat leidt tot lagere rankings. Gebruikers die niet vinden wat ze zoeken, verlaten snel je site, wat de algehele gebruikerservaring negatief beïnvloedt.

Het ontbreken van diepgang en waarde in je content kan ook het vertrouwen van je publiek schaden, wat uiteindelijk resulteert in lagere conversies en uiteindelijk misgelopen omzet.

Hoe je dit kan vermijden:

 • Doe grondig onderzoek naar je doelgroep: Begrijp hun behoeften en interesses.
 • Schrijf diepgaande en informatieve content: Bied waarde en beantwoord vragen van je bezoekers.
 • Gebruik minimaal 300 woorden per pagina: Zorg voor voldoende diepgang.
 • Maak gebruik van een duidelijke structuur: Gebruik subkoppen, bullet points en afbeeldingen.
 • Voeg relevante keywords natuurlijk toe: Vermijd keyword stuffing.
 • Controleer en werk je content regelmatig bij: Zorg dat de informatie actueel blijft.
 • Gebruik tools zoals Languagetool.org: Voor grammaticale correctheid en leesbaarheid.
 • Monitor prestaties met Google Analytics: Identificeer welke content goed presteert en optimaliseer.

Wil je meer inhoudelijk SEO tekst tips? Ga dan naar onze blog hierover!

illustratie-slechte-dunne-content

17. Overoptimaliseren voor zoekmachines en niet denken aan mensen

Overoptimaliseren gebeurt wanneer je teveel nadruk legt op zoekmachine-algoritmes en de gebruikerservaring negeert. Denk aan te grote menu’s, overmatig gebruik van keywords (daar is hij weer, keyword stuffing), en onnatuurlijke teksten.

Bijvoorbeeld, een pagina vol met zoekwoorden als “goedkope schoenen kopen”, “schoenen online bestellen”, “schoenen sale” kan vervelend en moeilijk te lezen zijn voor bezoekers.

Ook te veel interne links of een te uitgebreide navigatie kan verwarrend zijn. Dit leidt tot hogere bounce rates, lagere klanttevredenheid en uiteindelijk slechtere zoekresultaten, omdat zoekmachines nu ook letten op gebruikerservaring.

Het gaat allemaal om balans tussen SEO en gebruikerservaring.

Focus op een balans tussen SEO en gebruiksvriendelijkheid. Gebruik keywords natuurlijk en zorg ervoor dat je content waar je doelgroep ook echt iets aan heeft.

Houd je menu’s en navigatie overzichtelijk en eenvoudig, zodat gebruikers snel vinden wat ze zoeken. Beperk interne links tot relevante en nuttige verwijzingen. Schrijf voor mensen, niet voor machines. Zorg voor vloeiende, leesbare teksten en gebruik keywords op een natuurlijke manier.

Test je website regelmatig op gebruikerservaring en pas aan waar nodig. Hierdoor verbeter je niet alleen je rankings, maar ook de tevredenheid en het terugkeer van je bezoekers.

illustratie-schrijf-voor-mensen

Een veelgemaakte fout in SEO is het negeren van de zoekintentie van gebruikers. Zoekintentie verwijst naar het doel dat een gebruiker heeft bij het invoeren van een zoekopdracht.

Door de zoekintentie niet te begrijpen, loop je het risico dat je content niet aansluit bij wat je doelgroep zoekt.

Hierdoor gaat er een heleboel moeite verloren in het maken van content, die uiteindelijk laag scoord omdat het niet is waar mensen naar zoeken voor dat bepaalde zoekwoord.

Zo kom je snel en gemakkelijk achter de zoekintentie!

Het begrijpen en toepassen van zoekintentie is essentieel voor effectieve SEO. Volg deze stappen om snel achter de zoekintentie te komen:

 1. Analyseer de zoekresultaten: Bekijk de topresultaten voor je gewenste zoekwoorden. Let op de soorten pagina’s (informatief, commercieel, navigerend, transactioneel).
 2. Gebruik Google autocomplete: Typ je zoekwoord in Google en kijk naar de suggesties die worden gegeven.
 3. Beoordeel de content: Bekijk de inhoud van de topresultaten en noteer wat voor informatie wordt gedeeld.
 4. Zoek naar ‘Mensen vragen ook’: Kijk naar de vragen die Google toont in de zoekresultaten. Dit geeft inzicht in gerelateerde zoekintenties.
 5. Controleer gerelateerde zoekopdrachten: Scrol naar de onderkant van de zoekpagina en bekijk de gerelateerde zoekopdrachten.

Meer over zoekintentie leren? Leer hier meer!

screenshot-gerelateerde-zoekopdrachten-google-search

19. Verwaarlozen van technische SEO

Het negeren van technische SEO kan je website echt schaden. Denk aan langzame laadtijden, slecht werkende mobiele versies en een chaotische site-structuur. Deze problemen zorgen ervoor dat zoekmachines en bezoekers je site moeilijk kunnen vinden en navigeren.

Bezoekers hebben namelijk geen geduld voor een trage of moeilijk te navigeren site, waardoor ze snel weer vertrekken. Hierdoor krijgen zoekmachines ook weer slechte signalen, omdat bezoekers terugkeren naar de zoekresultaten. Het gevolg hiervan is dat zoekmachines je lager ranken.

Hier is wat je kunt doen om dit te optimaliseren…

Begin met een grondige technische SEO-check. Gebruik handige tools zoals Google Search Console, Screaming Frog (GRATIS tot 500 URL’s), en PageSpeed Insights om te zien waar je problemen liggen.

Versnel je website door afbeeldingen te comprimeren, overbodige code te verwijderen (beter door een web developer laten doen) en caching te gebruiken.

Zorg ervoor dat je site er goed uitziet en werkt op mobiele apparaten. Maak je site-structuur logisch en overzichtelijk met een duidelijke indeling en goede interne links.

Voeg een XML-sitemap toe en zorg dat je robots.txt bestand goed is ingesteld. Blijf regelmatig controleren en aanpassen.

Heb je hulp hiermee nodig? Digital Bean staat klaar om je te helpen!

20. Zonder doel aan SEO beginnen en snelle resultaten najagen

Veel e-commerce bedrijven beginnen met SEO zonder duidelijke doelen en verwachten snel resultaat.

Zonder een strategisch plan ontbreekt het aan richting, wat resulteert in geïmproviseerde acties die weinig effect hebben op lange termijn.

SEO is geen quick-fix; het vergt tijd en consistentie om duurzame resultaten te bereiken. Onrealistische verwachtingen kunnen ook leiden tot overoptimalisatie en andere fouten die de ranking juist kunnen schaden.

Hoe kun je dit voorkomen?

SEO is een doorlopend proces dat nooit stopt. Begin met het stellen van duidelijke, meetbare doelen en ontwikkel een lange termijnstrategie.

SEO is net als een sneeuwbal: het kost tijd om momentum op te bouwen, maar na verloop van tijd groeit het exponentieel. Consistente inspanningen in het verbeteren van content, technische optimalisaties, en linkbuilding zullen geleidelijk leiden tot betere rankings en meer verkeer.

Gebruik tools om je voortgang te meten en wees geduldig. Door een duurzaam SEO-plan te volgen, bouw je een solide basis voor blijvend succes in zoekmachine optimalisatie.

illustratie-seo-progressie

Wil je hulp bij maken van een effectief SEO plan?

Boek een gratis en vrijblijvend consult met Digital Bean en ontdek hoe wij je kunnen helpen.

Alles samengevat

Dat waren ze dan de 20 meest voorkomende SEO fouten. Door aandacht te besteden aan zowel de technische aspecten als de inhoudelijke kant van zoekmachineoptimalisatie, kun je ervoor zorgen dat jouw website beter presteert in de zoekresultaten en een betere gebruikerservaring biedt.

Nog één keer alle SEO problemen op een rijtje:

 • Meta titels en beschrijvingen invullen
 • Natuurlijk gebruik van keywords
 • Juiste structuur van subkoppen
 • Interne links
 • Geoptimaliseerde afbeeldingen
 • Unieke productbeschrijvingen
 • Relevante categoriepagina’s
 • Gebruik van breadcrumbs
 • Goede categorie-indeling
 • Up-to-date sitemap en robots.txt
 • Links naar externe bronnen
 • SEO-vriendelijke URL’s
 • Natuurlijke anchor teksten
 • Correcte redirects
 • Kwalitatieve backlinks
 • Hoogwaardige content
 • Balans tussen optimalisatie en gebruikersgerichtheid
 • Zoekintentie begrijpen
 • Langetermijnstrategie
 • Technische SEO optimaliseren

Wil je jouw e-commerce webshop echt laten groeien en je concurrenten achter je laten? Laat ons je helpen om deze veelvoorkomende SEO-fouten te vermijden en je online zichtbaarheid te maximaliseren. Bij Digital Bean geloven we in de kracht van maatwerk en strategische optimalisatie.

Boek hier een gratis consult en ontdek hoe wij jouw webshop kunnen transformeren tot een SEO-kampioen.

 

Ontdek meer om te leren

Wil je dit toepassen?

Klik hieronder en Neem contact op!

matthijs-boon-digital-bean