lsi-keywords-uitgelegd-blog-digital-bean

Wat zijn LSI keywords? Ontdek hoe ze jouw SEO kunnen helpen!

Hoe irritant is het wanneer je met de klantenservice in gesprek bent en er constant hetzelfde word gezegd? Super irritant! Jij wil gewoon hulp, advies, MEER CONTEXT!

Dit is hoe zoekmachines zich voelden voordat LSI keywords (Latent Semantic Indexing keywords) hun intrede deden.

Zoekmachines snakten naar die context, naar het ‘waarom’ achter de ‘wat’. LSI keywords bieden die context, waardoor zoekmachines niet alleen begrijpen wat de woorden betekenen, maar ook de zoekintentie erachter.

Het resultaat? Een meer authentieke, waardevolle zoekervaring voor gebruikers.

Benieuwd hoe LSI zoekwoorden jouw webshop SEO kunnen helpen? Lees snel verder!

In het kort…

 • LSI zoekwoorden versterken de context van content voor zoekmachines, wat resulteert in betere rankings.
 • Door het gebruik van LSI keywords wordt content beter afgestemd op zoekintenties, wat leidt tot een waardevollere ervaring voor de gebruiker en meer relevant verkeer voor website eigenaren.
 • LSI keywords kunnen helpen bij het natuurlijk spreiden van zoektermen, waardoor de kans op keyword stuffing aanzienlijk minder word.
 • De verwerking van LSI keywords in content strategieën draagt bij aan langdurig resultaat en maakt je content beter future proof!
 • Door deze bredere zoektermen te gebruiken scoor je meestal op meer zoektermen en pak je dus een breder publiek!

Wat zijn LSI Keywords?

LSI keywords, ook wel Latent Semantic Indexing keywords zijn woorden of korte zinnen die nauw verband staan met het hoofd zoekwoord / onderwerp van een pagina of document. Denk aan synoniemen of woorden die te maken hebben met dit hoofd onderwerp. 

Bij Latent semantic indexing kijkt het algoritme naar de relaties tussen woorden en probeer zo meer context te krijgen bij de zoekwoorden en zoekintenties achter deze woorden.

In de afbeelding hieronder word het goed weer gegeven…

uitleg-latent-semantic-indexing-moz
Bron: Moz.com

LSI zoekwoorden helpen zoekmachines de context en relevante content van webpagina’s te begrijpen door verbanden te leggen tussen verschillende termen en concepten. Het gaat hierbij niet alleen om de focus op specifieke keywords, maar ook om de bredere context en gerelateerde onderwerpen binnen de content.

Bijvoorbeeld, in een blogpost over “gezonde voeding”, kunnen LSI keywords termen zijn zoals “voedingsstoffen”, “calorie-inname”, “gebalanceerd dieet”, en “voedingsadvies”.

Deze gerelateerde termen helpen zoekmachines de content als relevant te identificeren voor gebruikers die zoeken naar informatie over hoe gezond te eten, zelfs als ze deze specifieke termen niet gebruiken in hun zoekopdracht.

5 Redenen om semantiek te gebruiken!

 1. Verbeterde zoekmachine ranking: LSI keywords maken je content relevanter voor zoekmachines door context en variatie toe te voegen, wat vaak resulteert in een hogere positie in zoekresultaten.

 2. Geen herhaling van zoekwoorden (keyword stuffing): Met LSI keywords voorkom je dat je steeds dezelfde zoekwoorden herhaalt, ook wel keyword stuffing genoemd. Dit maakt je content interessanter en aangenamer om te lezen.

 3. Breder publiek: Door deze slimme zoekwoorden te gebruiken, vindt een breder publiek jou. Mensen die zoeken met verschillende woorden die toch op jouw pagina moeten zijn, vinden je nu gemakkelijker.

 4. Nieuwe inzichten bieden: Het gebruik van LSI keywords kan ook helpen om nieuwe inzichten in je onderwerp te bieden. Door verschillende gerelateerde termen te gebruiken, kan je onverwachte verbanden leggen of nieuwe informatie bieden die bezoekers nergens anders vinden. Dit maakt jouw content uniek en waardevol.

 5. Future proof: Google wordt alleen maar slimmer. Door nu al met LSI keywords te werken, zorg je ervoor dat jouw website ook in de toekomst makkelijk te vinden blijft.

future-proof-door-lsi-keywords-illustratie

LSI keywords Vinden, zo doe je dat!

Het vinden van de juiste LSI (Latent Semantic Indexing) keywords voor jouw website lijkt misschien ingewikkeld, maar met de juiste tools en een beetje creativiteit is het makkelijker dan je denkt. Hier zijn enkele manieren om aan de slag te gaan:

Gebruik speciale SEO Tools: Er zijn heel wat online tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het vinden van LSI keywords. Enkele populaire zijn:

 • LSI Keyword Generators: Dit zijn speciale programma’s die je een lijst met gerelateerde zoekwoorden geven als je een hoofdzoekwoord invoert. Voorbeelden hiervan zijn LSI Graph of de gratis Keysearch generator. ChatGPT is ook zeker een candidaat!

 • Synoniemen Generators: Deze tools zijn superhandig om variaties van je hoofdzoekwoorden te vinden. Websites zoals Thesaurus.com kunnen je helpen om synoniemen te vinden die als LSI keywords kunnen dienen.

voorbeeld-thesaurus-synoniem-generator

Google is je Vriend: Google zelf biedt een schat aan informatie voor het vinden van LSI keywords, helemaal gratis.

 • Zoekopdrachten Gerelateerd Aan: Scroll naar de onderkant van de zoekresultatenpagina van Google en je vindt een sectie genaamd “Zoekopdrachten gerelateerd aan [je zoekopdracht]”. Deze zoekopdrachten zijn goud waard voor het vinden van LSI keywords.

 • Mensen Vragen Ook: Deze box verschijnt vaak bij zoekopdrachten en toont vragen die anderen hebben gesteld. Deze vragen zijn vaak rijk aan LSI keywords en geven inzicht in wat mensen echt willen weten.

screenshot-meer-om-te-vragen-en-gerelateerde-zoekopdracht-sectie

Gebruik je gezond verstand: Soms is het beste hulpmiddel je eigen brein. Denk na over je onderwerp en vraag jezelf af: Welke woorden of zinnen zouden mensen gebruiken als ze hier meer over willen weten? Probeer je in te leven in je doelgroep en gebruik gezond verstand om relevante termen te bedenken die je content verrijken.

Verwerk LSI Keywords op een natuurlijke Manier!

Nu heb je de LSI keywords gevonden, gekozen en nu moet je ze nog verwerken in je SEO teksten. En dat op een natuurlijke manier! Geen zorgen, hieronder volgen praktische tips voor het natuurlijk verwerken van LSI keywords, zonder je content te over-optimaliseren:

1. Verwerken in de inhoud: LSI zoekwoorden moeten op een manier worden verwerkt dat ze natuurlijk binnen de context passen. Dit betekent dat je ze gebruikt op een manier die logisch is voor je lezers, niet alleen voor zoekmachines. Denk eraan om ze te verspreiden over je content, verwerk ze in de inleiding, het middenstuk, en de conclusie. 

2. Synoniemen en gerelateerde termen gebruiken: Een effectieve manier om LSI keywords te integreren is door synoniemen en gerelateerde termen te gebruiken die de hoofdinhoud van je tekst aanvullen. Dit voorkomt herhaling van dezelfde termen en maakt je tekst meestal rijker en informatiever.

3. Gebruik in subkoppen: Subkoppen (H2, H3, etc.) worden gebruikt om de structuur van je content te versterken en zoekmachines kijk hier naar voor meer context. Mooie kans dus om hier was LSI zoekwoorden in te verwerken!

4. Voeg toe aan meta-descriptions en titels: Hoewel meta-descriptions niet direct bijdragen aan SEO-rankings, helpen ze wel bij het klikpercentage. Het opnemen van LSI keywords in meta-descriptions en titels kan de relevantie van je content verhogen en gebruikers aantrekken.

Nu moet je dit natuurlijk dit allemaal te letterlijk nemen! Nogmaals gebruik gezond verstand en kijk of je het zelf fijn vind hoe het leest. Zo niet, dan is het waarschijnlijk niet goed voor je SEO rankings en je bezoekers!

Vaak zijn 3 – 5 LSI keywords verspreid over alle hier boven genoemde plekken genoeg! 

gebruik-gezond-verstand-gif

Voorbeelden van natuurlijke verwerking

Om je een klein idee te geven waar je het allemaal kunt gebruiken hebben we een aantal voorbeelden:

Blogposts

Als je een blogpost schrijft over “De beste SEO-strategieën voor 2024”, kun je LSI keywords zoals “zoekmachine optimalisatie trends”, “belang van semantische zoekwoorden”, en “Google algoritme updates” opnemen.

Door deze zoektermen op natuurlijke wijze in de tekst te integreren, verbeter je de SEO zonder te leunen op overmatige herhaling van hetzelfde zoekwoord.

Productbeschrijvingen

Bij het beschrijven van een product, zoals een “milieuvriendelijke waterfles”, kun je LSI keywords zoals “duurzame drinkfles”, “BPA-vrije waterfles”, en “hervulbare fles” gebruiken.

Dit biedt niet alleen meer context voor zoekmachines maar ook waardevolle informatie voor potentiële kopers.

Meta-descriptions

Voor een pagina die digitale marketingdiensten aanbiedt, kun je een meta-description schrijven zoals:

“Ontdek hoe onze op maat gemaakte digitale marketingstrategieën, inclusief geavanceerde SEO, social media advertising, en Google Ads, uw merk kunnen transformeren.”

Alles even kort semantisch gevat!

In de kern draait SEO om meer dan alleen keywords; het gaat over de relatie tussen content, context en de gebruiker. Hier zijn de belangrijkste punten over LSI keywords en waarom ze essentieel zijn voor je SEO-strategie:

 • LSI Keywords verbeteren de SEO-Ranking: Ze helpen zoekmachines de context en relevantie van je content te begrijpen.
 • Voorkom over-optimalisatie: Door diversiteit in je zoekwoorden te brengen, vermijd je het wel bekende keyword stuffing die tot negatieve resultaten leidt.
 • Verhoog de relevantie van je content: LSI keywords dragen bij aan een natuurlijker en relevanter tekstgebruik en soms geeft het ook bruggetjes naar nieuwe inzichten!

Bij Digital Bean combineren we deze inzichten met onze kernwaarden:

 • Transparantie en Eerlijkheid: We zijn open over onze methodes en strategieën.
 • Resultaatgerichtheid: Onze focus ligt op het behalen van meetbare successen.
 • Korte Lijntjes: Directe communicatie en snelle reacties zijn bij ons standaard.

Wil je een SEO-strategie die echt werkt en gebaseerd is op transparantie, korte lijntjes, en resultaatgerichtheid? Boek dan vandaag nog een call met Digital Bean!

>> Boek hier jouw call! <<

Samen tillen we jouw online aanwezigheid naar het volgende niveau met een doordachte implementatie van SEO en natuurlijk de hoog nodige LSI keywords.

We spreken je snel!

 

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *