10 SEO optimalisaties om je categorie pagina’s #1 te laten ranken!

categoriepagina-optimaliseren-blog-digital-bean

Blog delen

Categoriepagina’s zijn ongekend belangrijk voor webshop SEO. Het zijn de steun en toeverlaat van elke webshop om zichtbaar te worden op commerciële en transactionele zoektermen. Hierdoor is het ongelofelijk belangrijk om deze pagina’s ook op de juiste manier te optimaliseren.

Maar hoe doe je dit nou eigenlijk, hoe gaat het optimaliseren van je categorie pagina nou in zijn werk? 

In deze blog delen we de 10 belangrijkste optimalisatietips voor categoriepagina’s, van SEO-geoptimaliseerde H1 tags tot relevante interne links. Ontdek hoe je je categoriepagina’s kunt laten schitteren in zoekmachines en meer verkeer en verkoop kunt genereren.

Lees verder en begin met optimaliseren van jouw categoriepagina’s. Laten we er gelijk in duiken

1. SEO Geoptimaliseerde H1 Tag

Een van de belangrijkste elementen van SEO-optimalisatie voor categoriepagina’s is de H1 tag. De H1 tag is op categoriepagina’s meestal alleen het belangrijkste zoekwoord voor de pagina.

Dit is cruciaal omdat zoekmachines, zoals Google, de H1 tag als een van de eerste elementen scannen om te begrijpen waar de pagina over gaat.

Een goed geoptimaliseerde H1 tag helpt zoekmachines om de relevantie van je pagina voor zoekopdrachten te bepalen en het snel aan wat mensen op de pagina kunnen vinden. 

Daarnaast bieden longtail zoekwoorden vaak mooie kansen om aparte categorieën te maken. Deze specifiekere zoekwoorden kunnen minder concurrentie hebben en toch waardevol verkeer aantrekken die soms al verder in de aankoopcyclus is.

Het is daarom ook belangrijk om een goed en diepgaand zoekwoord onderzoek te doen om de juiste (longtail) zoekwoorden te gebruiken voor de juiste H1 titels en een mooie website structuur te creëren. 

2. Schrijf beschrijvende topcontent met zoekwoorden

De topcontent van je categoriepagina moet beschrijvend en duidelijk zijn, en in ongeveer 100 woorden uitleggen waar de pagina over gaat. Dit helpt zowel Google als bezoekers om snel te begrijpen wat ze op de pagina kunnen vinden en welk probleem ze kunnen oplossen.

Het is belangrijk dat je in deze eerste alinea het primaire zoekwoord op een natuurlijke manier verwerkt.

Waarom? Omdat zoekmachines zoals Google veel waarde hechten aan de eerste paar zinnen van een pagina. Door je primaire zoekwoord hier te plaatsen, geef je een sterke indicatie van de relevantie van je pagina.

Daarnaast helpt het bezoekers meteen te zien dat ze op de juiste plek zijn, wat de kans vergroot dat ze verder lezen en langer op je site blijven. Wat ook weer goede signalen geeft aan zoekmachines

voorbeeld-topcontent-categoriepagina

3. Gebruik H2 en H3 koppen met zoekwoorden erin

Het gebruik van H2 en H3 koppen met zoekwoorden is super belangrijk. Zoekmachines lezen deze koppen om te begrijpen waar je pagina over gaat, wat helpt om hoger te ranken.

Voor je bezoekers maken duidelijke koppen het makkelijker om snel door de tekst te bladeren en de informatie te vinden die ze nodig hebben.

Daarnaast kun je met H2 en H3 koppen verschillende vormen van je zoekwoord gebruiken. Dit betekent dat je niet alleen je hoofdzoekwoord herhaalt, maar ook variaties en langere zoektermen.

Bijvoorbeeld, als je schoenen verkoopt, kun je naast “schoenen kopen” ook “beste plekken om schoenen te kopen” of “tips voor het kopen van schoenen online” gebruiken. Dit maakt je tekst aantrekkelijker en relevanter voor meer zoekopdrachten, waardoor je meer bezoekers aantrekt.

Dit maakt je tekst aantrekkelijker en relevanter voor meer zoekopdrachten, waardoor je meer kans hebt om meer bezoekers te trekken .

voorbeeld-correcte-h2-h3-koppen

4. Gebruik relevante interne links

Interne links zijn essentieel voor zowel gebruikers als zoekmachines. Ze helpen zoekmachines de structuur van je website te begrijpen en identificeren welke pagina’s belangrijk en relevant zijn.

Door goede interne links te plaatsen, kun je de autoriteit van je meest belangrijke categoriepagina’s versterken en de gebruikerservaring verbeteren.

Link naar alle onderliggende categorieën om een duidelijke hiërarchie te creëren. Dit helpt zoekmachines en bezoekers om snel de gewenste informatie te vinden. Daarnaast is het cruciaal om te linken naar de belangrijkste bovenliggende categorie. Dit toont de relatie tussen de pagina’s en versterkt de interne structuur.

Tot slot, voeg 1 of 2 links toe naar relevante categorieën op hetzelfde niveau. Dit bevordert een natuurlijke navigatie en houdt bezoekers langer op je site, wat weer positief is voor SEO. 

Het is belangrijk dat je dit ziet als een opzetje en niet als een ‘gouden regel’, uiteindelijk gaat het allemaal erom dat de interne links relevant zijn voor de pagina.

Dus ga niet tientallen links toevoegen als dit niet op een natuurlijk manier kan, dit is weer slecht voor je SEO. Uiteindelijk draait het om allemaal om BALANS.

technische-seo-goede structuur

5. Maak de URL Kort, Overzichtelijk en Beschrijvend

Een korte, overzichtelijke en beschrijvende URL is cruciaal voor zowel bezoekers als zoekmachines. Voor bezoekers zorgt een duidelijke URL ervoor dat ze onmiddellijk begrijpen waar ze zich op de website bevinden, wat de navigatie en gebruikerservaring een stuk beter maakt.

Voor zoekmachines helpt een goed gestructureerde URL bij het indexeren en begrijpen van de context van je pagina. Zoekmachines gebruiken URL’s om de structuur van je website te analyseren en de context van de pagina te achterhalen.

Belangrijke tips voor een goede URL-opbouw:

 1. Houd het kort en beschrijvend: Gebruik korte, maar duidelijke woorden die de inhoud van de pagina samenvatten.
 2. Vermijd overbodige woorden: Verwijder stopwoorden zoals “en,” “de,” en “een.”
 3. Gebruik zoekwoorden: Gebruik je primaire zoekwoord in de URL
 4. Gebruik koppeltekens: Scheid woorden met koppeltekens (bijv. “categoriepagina-optimaliseren” in plaats van “categoriepaginaoptimaliseren”).

Een voorbeeld van een SEO vriendelijke URL: www.jouwwebsite.nl/seo/categoriepagina-optimaliseren.

Ontdek meer over SEO vriendelijke URL’s hier in onze blog!

voorbeeld-seo-vriendelijke-url

6. Maak content waar gebruikers iets aan hebben

Het schrijven van teksten die alleen gericht zijn op zoekmachines lijkt misschien slim, maar uiteindelijk zijn het de mensen die je producten kopen. Zoekmachines geven geen geld uit; klanten wel. Daarom moet je content maken die waarde biedt voor je gebruikers.

Bezoekers van je categoriepagina’s zijn waarschijnlijk nog in de verkenningsfase en zoeken naar informatie die hen helpt de juiste keuze te maken. Jij kunt hen hierbij helpen door advies te geven in de vorm van een koopgids, een FAQ-sectie en relevante content rondom het onderwerp.

Bijvoorbeeld, een koopgids kan inzicht bieden in de belangrijkste kenmerken van producten binnen een bepaalde categorie, terwijl een FAQ-sectie veelvoorkomende vragen en zorgen beantwoordt.

Door waardevolle en informatieve content te bieden, creëer je niet alleen een betere gebruikerservaring, maar verhoog je ook de kans dat bezoekers vertrouwen krijgen in jouw merk en uiteindelijk een aankoop doen. 

En als er één ding is waar zoekmachines goed op gaan is het wel een lange betrokkenheid op je pagina! Dus door voor mensen te schrijven, schrijf je indirect eigenlijk ook weer voor je SEO ;).

illustratie-schrijf-voor-mensen

7. Link naar populaire merken of producten

Mensen hebben van nature de behoefte om ergens bij te horen. Het zit in ons DNA om deel uit te maken van een stam of groep. We zijn sociale wezens en de meeste van ons willen liever niet te veel buiten de norm vallen.

Door te linken naar populaire merken of producten op je categoriepagina’s, speel je in op deze menselijke eigenschap. Wanneer bezoekers zien dat jouw website connecties heeft met bekende en vertrouwde merken, voelen ze zich meer op hun gemak en zijn ze eerder geneigd om verder te browsen en uiteindelijk een aankoop te doen.

Bovendien biedt het linken naar populaire merken een bron van inspiratie voor je klanten. Ze krijgen direct ideeën voor producten die zij mogelijk ook interessant vinden, wat hun winkelervaring verrijkt.

intern-linken-naar-populaire-merken
 

8. Voeg filters toe voor makkelijke navigatie

Filters zijn super belangrijk voor een fijne gebruikerservaring op je e-commerce site. Ze helpen bezoekers snel en eenvoudig precies te vinden wat ze nodig hebben.

In plaats van eindeloos te moeten scrollen, kunnen gebruikers met een paar klikken hun zoekopdracht verfijnen op basis van dingen zoals categorie, prijs, merk, maat en kleur.

Dit maakt het shoppen niet alleen sneller en makkelijker, maar verhoogt ook de kans dat mensen iets kopen. Als klanten snel vinden wat ze zoeken, zijn ze blijer en kopen ze vaker.

En als de bezoeker lang op de website blijft over overgaat op aankoop laat dat zoekmachines ook weer zien dat jouw webshop aan de gebruikers hun behoeftes voldoet. 

voorbeeld-filters-op-webshop

9. ‘Lees meer’ functie

Met de ‘lees meer’ optie kun je je belangrijke content bovenaan je categoriepagina plaatsen zonder dat het je producten naar beneden duwt. Dit betekent dat bezoekers meteen de belangrijkste informatie zien, en als ze meer willen weten, kunnen ze gewoon op ‘lees meer’ klikken.

Het beste van alles is dat Google dit een goede manier vindt om extra content te verbergen. De tekst die achter ‘lees meer’ zit, telt nog steeds mee voor je SEO, zolang deze relevant en nuttig is.

Je kunt dus je zoekwoorden en waardevolle informatie optimaal gebruiken zonder dat het ten koste gaat van de zichtbaarheid van je producten. Zo houd je je pagina netjes en gebruiksvriendelijk, terwijl je SEO er ook van profiteert.

voorbeeld-lees-meer-optie

10. Voeg breadcrumbs toe 

Breadcrumbs, oftewel broodkruimelnavigatie, zijn super handig voor zowel bezoekers als zoekmachines. Voor bezoekers laten breadcrumbs duidelijk zien waar ze zich op je website bevinden en maken ze het eenvoudig om terug te navigeren naar eerdere pagina’s. Dit verbetert de gebruikerservaring en zorgt ervoor dat mensen langer op je site blijven.

Voor zoekmachines zijn breadcrumbs ook erg nuttig. Ze helpen zoekmachines om de structuur van je website beter te begrijpen, wat kan leiden tot een hogere ranking in zoekresultaten. Breadcrumbs laten zoekmachines zien hoe verschillende pagina’s met elkaar verbonden zijn, waardoor je site beter wordt geïndexeerd.

Gelukkig kan de Yoast SEO-plugin je hierbij helpen. Met Yoast SEO kun je gemakkelijk breadcrumbs instellen en optimaliseren, zonder technische kennis. Zo maak je je website gebruiksvriendelijker en verbeter je je SEO-resultaten met minimale inspanning. Een kleine aanpassing met grote voordelen!

screenshot-voorbeeld-breadcrumbs

Samengevat

Je categoriepagina’s optimaliseren voor SEO is essentieel om hoger te ranken en meer verkeer te genereren. Hier zijn de 10 tips nog even kort op een rijtje:

 1. Gebruik H1 tag met het primaire zoekwoord.
 2. Maak beschrijvende topcontent met het belangrijkste zoekwoord en wat mensen op de pagina kunnen vinden.
 3. Gebruik H2 en H3 koppen met zoekwoorden om gebruikers en zoekmachines te helpen, beter te begrijpen wat ze op de pagina kunnen vinden.
 4. Plaats relevante interne links, om beter de contact te geven voor zoekmachines en relevante pagina’s te geven voor bezoekers.
 5. Maak de URL kort, overzichtelijk en beschrijvend zodat mensen en zoekmachines duidelijk weten waar de zich op de website bevinden en wat de pagina bevat.
 6. Creëer content voor gebruikers, die hun helpt een beslissing en de juiste keuze te maken.
 7. Link naar populaire merken of producten, dit geeft mensen richting en inspiratie.
 8. Voeg filters toe voor makkelijke navigatie zodat mensen makkelijk hun producten kunnen vinden.
 9. Voeg een ‘lees meer’ optie toe om content te verbergen zonder impact op je SEO
 10. Voeg breadcrumbs toe voor betere navigatie en gebruikerservaring

Denk je nou ‘ik weet niet waar ik moet beginnen!’ Geen zorgen wij helpen je graag.

Boek een gratis call met een van onze experts bij Digital Bean en ontdek hoe we jouw e-commerce website SEO kunnen optimaliseren!

Ontdek meer om te leren

Wil je dit toepassen?

Klik hieronder en Neem contact op!

matthijs-boon-digital-bean